Včerejší etapa přinesla převratné změny. Majitele změnily hned tři ze čtyř dresů. Pouze týmovou soutěž vedla i nadále Eritrea.

Do čela celkové klasifikace se dostal po excelentním výkonu mimořádný talent Natnael Tesfatsion v dresu reprezentace Eritreje, jinak mající kontrakt s NTT Continental Cycling Team. Jelikož mu je 20 let, získal do držení i dres nejlepšího mladíka.

Nový lídr závodu po včerejší etapě: Natnael Tesfatsion

Vrchařský získal Chilan Carlos Oyarzún díky své účasti a aktivitě ve včerejším úniku. Oyarzún jezdil v roce 2011 v Movistaru. V letech 2015 - 2017 byl suspendován pro užití nedovolených prostředků. A pro letošek získal tento 38 letý cyklista smlouvu v angolském BAI. A na lednovém Amissa Bongo dokončil na 7. místě.

Carlos Oyarzún v dresu nejlepšího vrchaře

Dnešní etapa byla zajímavá z více pohledů. Jednak byla mimořádně krátká, pouhých 85 km. Ovšem čtvrtinu této trasy tvořilo jediné, byť nepříliš prudké stoupání na vrchařskou jedničku. Skýtala tedy prostor pro aktivní závodění od samého startu a byla opět příležitostí něco zásadního změnit. Dalo se jen těžko předpokládat, že by se vůdčí týmy, kterým se včera nezadařilo, smířily se včerejší prohrou.

V průběhu etapy bojovali ti, kteří měli zájem, výkonnost a předpřipravenou situaci o body na dvou rychlostních a dvou vrchařských prémiích. Zvláště aktivní byl Dawit Yemane z týmu Eritreje, který první sprinterskou vyhrál a na druhé vrchařské byl třetí, kde alespoň bod bral na 4. pozici držitel dresu nejlepšího vrchaře Carlos Oyarzún. 

Yemana vyhrává 1. sprinterskou prémii před Mulu Hailemichaelem (Nippo) a Patrickem Schellingem (Israel)

O to, že tentokrát nikdo nedostal šanci odjet, se postarali především dva týmu: Total Direct a Androni. Věděli, co dělají: Jhonatan Restrepo (Androni) se tu prosadil už podruhé, na druhém místě dospurtoval Romain Cardis (Total). Třetím místem potvrdil svou dominanci nositel žlutého dresu Natnael Tesfatsion (Eritrea).

Restrepovo vítězství je už letošní deváté pro Androni. Z ProTour týmů jim konkuruje jen Arkéa se šesti. Většina ostatních je bez výhry. Androni svých devět zářezů posbíralo prostřednictvím 5 cyklistů na třech mimoevropských kontinentech: Venezuela, Argentina, Malajsie, Rwanda.

Zítra čeká cyklisty etapa dlouhá 127 km, při níž nastoupají 2.400 výškových metrů. Čekají je hned čtyři vrchařské prémie, nejprve dvě dvojky a pak dvě jedničky. Ta druhá se nachází 15 km před cílem, je dlouhá téměř 20 km, ale má průměrný sklon jen 3%.