V uplynulém týdnu závodil tým Topforex – Lapierre v Polsku. Nejdříve absolvoval 35. Criterium „Golden Ring of Cracow“ a následně 56. edici Tour of Malopolska. Po zdravotních problémech se do týmu vrátil Hynek Palička a Richard Holec. Pro oba to byla závodní premiéra a to nejen v současném týmu, ale i v kategorii U23. Sestavu doplnil Tomáš Čapek, Jan Gavenda, Dominik Neuman a Petr Klabouch.

Kriterium v překrásném historickém centru Krakova s masivní diváckou kulisou se nejlépe povedlo Richardu Holcovi. Podařilo se mu postoupit do Finálního závodu večera a skončil na osmém místě.

Tour of Malopolska byl třídenní etapový závod v kopcovitém terénu, kroužící po polské straně Tater. Na start se postavila velmi kvalitní skvadra se zastoupením kontinentálních profesionálních týmu, mnohdy se závodníky, kteří mají zkušenost z World Tour. Týmu se podařilo obsadit díky Richardu Holcovi 3. Příčku v kategorii U23.

„V hodně kvalitní konkurenci jsme se neztratili. Pro nás to byl první závod po závodní pauze, která byla vyplněna dvěma soustředěními v Jánských Lázních, kde jsme absolvovali náročné tréninky v kopcích a trénovali časovku s výhledem MČR. V prvních etapách nám chyběl závodní rytmus, ale v poslední etapě již tým držel krok s nejlepšími. Vzhledem k věku a zkušenostem jsem s výkonem kluků spokojen. U Richarda Holce vidím na první závod velmi slušný potenciál.“ shrnul závod hlavní sportovní ředitel Pavel Padrnos


Richard Holec ke svému vstupu do sezóny:

Richarde, stál jsi poprvé na startu závodu kategorie U23, respektive Elite, jaký to byl rozdíl oproti juniorům? A jak konkrétně se ti jelo v Polsku?

V juniorech jezdí každý na sebe, tady je to již na profesionální úrovni, funguje tým a když se řekne, že se jede, tak se jede. Srovná se na špici pár týmů a je to úplně jiné, než když závodí každý za sebe. Tým podle mě funguje skvěle, jsem s tím maximálně spokojen, je to už něco jiného. Obával jsem se, že po dlouhé pauze bude vstup do závodního rytmu těžší, ale bylo to překvapivě jednoduché, přirozené. Jsou tam ale samozřejmě chyby, na kterých musím zapracovat. Navíc si těžko můžu přát lepší vedení, Pavel Padrnos je jako sportovní ředitel skvělý.

Jaký byl původní plán na sezónu, než zasáhla nemoc?

Bydlím v USA a do Evropy jsme chtěl tuto sezónu kvůli klasikám, to se bohužel kvůli nemoci nepovedlo, byl jsem měsíc bez kola úplně a dva další týdny ještě také ne na 100%, ale teď tu přes léto zůstanu a uvidím, co budu mít za příležitosti, určitě bych rád na mistrovství Evropy a světový šampionát, pokud bych dostal nominaci. Příští týden jedeme na závod do Rakouska, další program s týmem ještě přesně nevím.

Na mistrovství republiky pojedeš oba závody?

Ano. U časovky mám, myslím, dobrou šanci. Závod si tam člověk reguluje sám a výkonost už mám zpět. U hromadného závodu bude záležet, jak se to rozjede. Jede dohromady kategorie U23 i Elite a startovat budeme se spoustou hvězd, včetně Petera Sagana, tak průběh nedovedu vůbec odhadnout, ale těším se na to.

Po nemoci jsi byl v USA, jak jiné jsou podmínky pro trénink oproti Čechám?

V létě je rozdíl víceméně pouze v tom, že tam má blízko všechno, velké hory i placky. V zimě je rozdíl i v počasí samozřejmě, bydlím kousek mezi San Diegem a L.A., takže celoročně je na trénink ideální podnebí.

Richardovi i celému týmu držíme palce tento týden na Oberosterreichrundfahrt.