Vingegaardův tým Jumbo-Visma měl v celém průběhu etapy jasný plán - jet vysoké tempo po co nejdelší dobu a unavit Tadeje Pogačara (UAE Emirates). Ten však nevyšel, byl to Pogačar, kdo byl v posledním stoupání aktivnější. Uprchlíci tentokrát neměli šanci, tempo Jumba bylo příliš vysoké.

Nizozemský tým použil všechny domestiky, spoustu práce odvedl Wout van Aert a na Col de Joux Plane převzal tempo Sepp Kuss. Unavit Pogačara se ovšem nedařilo, lídr UAE Emirates naopak vyzval Adama Yatese, aby navýšil rychlost a z toho Pogačar zaútočil.

Vingegaard se nedokázal udržet, ale stabilním tempem se k Pogačarovi vrátil a před vrcholem se dvojice opět spojila. Začalo taktizování, které přerušil další Počarův útok. Jenže neměl kam jet, mezi diváky a doprovodnými motocykly neměl kudy projet, takže Vingegaard měl snadnou práci. A na vrcholu navíc zaskočil Pogačara a dojel si pro 8 bonusových sekund. Pogačar získal pouze 5 sekund.

Nedaleko za prvním duem jeli Adam Yates a Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers). Mladý Španěl si ve sjezdu rychle dojel do čela a okamžitě zaútočil. Vingegaard nechtěl Pogačarovi pomoci ve stíhání, takže Rodriguez dokončil s náskokem 5 sekund. Pogačar ve spurtu porazil Vingegaarda a získal 6 sekund bonifikace, Vingegaard sebral 4 sekundy.

"Závodit na Tour je sen a ještě víc tady vyhrát etapu. Je to největší závod na světě. Vždycky jsem to chtěl a teď to mám, jsem s tím opravdu super spokojený,“ řekl jezdec Ineos Grenadiers. "Jsem velmi vděčný za důvěru týmu a práci, kterou pro mě udělal."

"Ve stoupání jsem se snažil jet vlastním tempem. Skezd jsem chtěl zvládnout co nejrychleji. Vingegaard a Pogačar se na sebe začali dívat, tak jsem jel na plný plyn. Ve sjezdech to docela umím a chtěl jsem toho využít. Moc jsem neriskoval, ale párkrát jsem málem spadl,“ dodal Rodriguez.

V součtu všech bonifikací navýšil Vingegaard náskok na 10 sekund v průběžném pořadí. Rodriguez se posunul na průběžné pódium, na Vingegaarda ztrácí 4:43, Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) na něj ztrácí jedinou sekundu.