Almeida ještě nikdy na pódiu závodu Grand Tour nestál, není tedy divu, že o místo mezi prvními třemi stojí. Pokud budu mít dobré nohy a uvidím příležitost na správném místě, zaútočím. Budu ale šťastný, když budu v neděli na stupních vítězů, říká lídr UAE Emirates. Už čtyřikrát tomu byl poměrně blízko, v roce 2020 dlouho vezl růžový trikot a nakonec skončil čtvrtý. O rok později byl na Giru šestý a loni musel kvůli covidu odstoupit po 17. etapě, ze čtvrtého místa průběžného pořadí. O pár měsíců později byl pátý na Vueltě a opět dokázal, že jako lídr na celkové pořadí se uživí.

Po dvou týdnech závodění je sebevědomý: Cítím se dobře. Už v neděli do Bergama jsem se o něco pokoušel, ale zřejmě se nikomu moc nechtělo jet. Snad je to pro mě dobré znamení pro to, co bude následovat. Pro televizní diváky tohle Giro skutečně vypadá nudně, alespoň co se týče boje o růžový dres, ale podívejte se, co nás takhle ještě čeká. Úterní etapa je opravdu velmi náročná, i když se nejede úplně vysoko v horách. Etapa s cílem na Monte Bondone je záludná, ale netroufám si tvrdit, že už tam bude jasné, kdo Giro vyhraje. Určitě tam budou časové rozdíly, ale čtvrtek, pátek a závěrečná etapa na Monte Lussari jsou další tři příležitosti.

Almeidu překvapil dosavadní hodně opatrný vývoj Gira, očekával těžší průběh. Podle Lennarda Kämny je to však právě portugalský mistr, kdo bude ve třetím týdnu nejlepší. Já osobně jsem zatím nezjistil, kdo je nejsilnější. Roglič je na své poměry abnormálně trpělivý. Buď hraje poker, nebo se stále zotavuje ze zranění kyčle, které utrpěl při pádu minulý týden. Neútočit není Rogličův styl. Čekal jsem od něj víc. Myslím, že je kandidátem na celkové vítězství, ale ani Gerainta Thomase není možné podceňovat. Jezdí velmi defenzivně. V první desítce má ještě dva týmové kolegy, Arensmana s De Plusem, alev Ineosu se opravdu všechno točí jen kolem Thomase.

Časovka nepřinesla takové rozdíly, jaké se předem předpokládaly. Ukazuje to, že jsme si všichni v podstatě rovni. Nevylučuji ani to, že se na stupně vítězů postaví například Damiano Caruso. Je na domácí půdě a před krajany může předvést něco víc, zmiňuje Almeida svého pravděpodobně největšího konkurenta v boji o pódium. 

Rozhodnout může pár sekund, nevylučuje Thomas 

Geraint Thomas je v celkovém pořadí z favoritů nejvýše, ale o svou minimální výhodu může snadno přijít. Stačí, aby ho Roglič utrhl o 2 sekundy, případně aby vyhrál etapu, nebo získal další bonusové sekundy. I ty mohou rozhodnout, pokud se Roglič rozhodne útočit až v posledním kilometru každé horské etapy s hromadným startem. Nejsem si jistý, že rozdíly mezi jezdci v celkovém pořadí budou v součtu minut. Mohlo by to být jen pár sekund. Rozdíl mezi mnou a Rogličem je teď jen dvě sekundy. On a Almeida jsou nejblíž, ale nezapomínejme na Carusa. Je zkušený, stejně jako já. Všichni jezdci v první desítce jsou v tuto chvíli stále hrozbou, říká Thomas.

V takovém případě by nejdůležitější byla časovka s cílem na Monte Lussari. Pokud se někdo neodhodlá k odvážnému útoku, ale Velšan to od soupeřů, ani od sebe neočekává: Způsob, jakým Froome vyhrál Giro po dlouhém útoku v posledním týdnu, je vzácný. Carapaz loni kvůli takovému úniku prohrál. Vyrazil 60 nebo 70 kilometrů před cílem a v závěru za to zaplatil. Jsem tu proto, abych závodil, a ne abych útočil jen pro zábavu a dal ostatním šanci toho využít.