V silném dešti a velkém chladu se Primoži Rogličovi (Jumbo - Visma) vůbec nedařio. Dlouhé cílové stoupání Formigal ho připravilo o červený dres. Roglič nestačil na útoky Richarda Carapaze (Ineos Grenadiers), Hugha Carthyho (EF) a Marca Solera (Movistar). 

Od dlouhého, ale nepříliš strmého výjezdu na Formigal se přitom nečekaly žádné dramatické rozdíly mezi favority. Ale přesně to se stalo. Poslední kilometry etapy byly absolutním chaosem. Lídř na celkové pořadí se míchali s jezdci z dlouhého úniku a ve tmě a dešti nebylo poznat, kdo všechno útočí a jaká je a trati situace.

Nejdříve zaútočil David Gaudu (Groupama - FDJ), ke kterému se přidal Marc Soler a poté také Richard Carapaz. Roglič mezitím měl problém udržet s Danem Martinem (ISN), Enricem Masem (Movistar) a Estebanem Chavesem (Mitchelton - Scott). 

Carapazova skupina navšovala náskok a těsně před cílem z ní zaútočil Hugh Carthy a nadělil ekvádorskému cyklistovi 7 sekund. Dan Martin na Carthyho ztratil 35 sekund, Roglič zaostal o 50 sekund a Mas dokonce o 55 sekund. Alejandro Valverde (Movistar) se do cíle dostal s odstupem 1:12 od Carthyho. 

Poraženým dne je Američan Sepp Kuss (Jumbo - Visma). Rogličův klíčový domestik ztratil přes 10 minut klesl o 17 příček na 23. místo.  

Primož Roglič v cíli vysvětlil, co stálo za jeho a týmovými problémy v cílovém stoupání: "Měl jsem problém obléci si pláštěnku. Propadl jsem se kvůli tomu na konec pelotonu a ten se najednou rozdělil, takže jsem se musel dotahovat."   

Carapaz lídrem, Carthy se přiblížil  

V celkovém pořadí se před volným dnem vše změnilo. Richard Carapaz se oblékl do červeného dresu, ale druhý Carthy ztrácí pouze 18 sekund. Dan martin má odstup 20 sekund a Roglič půl minuty. Na páté místo klesl Enric Mas se ztrátou 1:07, ale opět není jisté, kdo je lídrem sestavy Movistar, protože Marc Soler si polepšil na sedmou příčku s odstupem 1:42. 

Ion Izagirre slaví etapové vítězství

Ve stínu boje o celkové pořadí si dojel Ion Izagirre (Astana) pro své první vítězství na Vueltě a zkompletoval sbírku etapových vítězství na všech třech Grand Tours. Izagirre byl nejlepším jezdcem z úniku čítajícího 23 mužů. V cílovém stoupání zaútočil 3 kilometry před cílem a o 25 sekund porazil Michaela Woodse (EF) a Ruie Costu (UAE Emirates).