Už na startu Kolem Romandie nebylo pochyb o tom, kdo je největším favoritem, ačkoliv tým Jumbo - Visma před závodem tvrdil, že lídrem bude Steven Kruijswijk a Roglič se chce pouze kvalitně připravit na Giro d´Italia. Následující etapy ale probíhaly úplně jinak. Už v úvodním prologu byl těsně druhý za svým krajanem Janem Tratnikem (Slovinci na Romandii vyhráli čtyři etapy a celkové pořadí) a v následující první etapě zvítězil a oblékl se do žlutého trikotu. A ten už nepustil. 

Roglič neměl žádné problémy s udržením dresu, ale je třeba podotknout, že byl jediným favoritem Gira na startu. Ostatní závodníci, od kterých se na Giru čekají dobré výkony, zvolili jinou přípravu. Slovinský vrchař a časovkář byl nejen výborný v kopcích, ale také ve spurtu. V koncovce etap, v soubojích s jinými vrchaři, se hodně zlepšuje, vyhrál takto první a čtvrtou etapu a rychlý byl i ve třetí etapě, kde ale neměl dobrou pozici a byl poražen Davidem Gauduem a Ruiem Costou. V závěrečné časovce byl suverénně nejlepší a odváží si druhý triumf na Kolem Romandie za sebou. 

Suverenita s jakou si ve Švýcarsku počínal samozřejmě vyvolává otázky, zda nenačasoval formu příliš brzy, když Giro začíná až tuto sobotu a rozhodující bude nejspíš třetí týden. Roglič si je ale jistý, že v nejlepší formě ještě není a na Giro je ideálně připraven: "Nezávodil jsem od Tirrena - Adriatica a v dubnu jsem trénoval ve vysoké nadmořské výšce. Tyto výsledky jsou trochu nečekané, takže jsem hodně spokojený. Byla to perfektní příprava na Giro." 

Slovinec má letos dokonalou bilanci, vyhrál první závod sezóny UAE Tour, vyhrál Tirreno - Adriatico  a vyhrál i třetí etapák, do kterého nastoupil - Kolem Romandie. Nikde jinde nestartoval, všude kde závodil, vyhrál. Výsledky a výkony ho vynesly na pozici hlavního favorita Gira, aspoň podle většiny sázkových kanceláří. A není vlastně důvod o tom pochybovat, formu má skvělou, přípravu bezproblémovou, unavený podle všeho nebude a má také silný tým. 

Nemá však mnoho zkušeností s celkovým pořadím na Grand Tours. O celkový výsledek usiloval jen jednou, loni na Tour de France a bylo z toho skvělé čtvrté místo. Přesto to pro něj na trochu nevyzpytatelném Giru nemusí být snadné v posledním týdnu závodu. 

A pak je zde i velká konkurence. Egan Bernal na startu nebude, ale porazit Simona Yatese, Toma Dumoulina a Vincenza Nibaliho nebude vůbec jednoduché. Připraveni jsou také Miguel Angel Lopez a Mikel Landa.  

Pro Jumbo - Visma je Giro nejdůležitějším závodem sezóny, protože může reálně zvítězit. Na Tour de France bude lídrem Steven Kruijswijk, který však mezi vážné favority na vítězství nepatří. Nizozemský tým tomu upravil i výběr sestavy. Pojedou vrchaři Laurens De Plus, Antwan Tolhoek, Koen Bouwman a Sepp Kuss, který nahradil zraněného Roberta Gesinka. S nimi startují zkušení domestici a tempaři Tom Leezer, Paul Martens a Jos van Emden. 

Primož Roglič by se za několik týdnů mohl stát prvním slovinským vítězem Grand Tour a prvním mužem od roku 1995, který vyhraje Kolem Romandie a Giro d´Italia. Naposledy se to podařilo Tonymu Romingerovi a Roglič švýcarského cyklistu svými kvalitami dost připomíná, také je výborný vrchař a zejména časovkář. 

Foto Bettini