Pro Rogliče to však rozhodně nebyla procházka růžovou zahradou. Slovinec se musel vypořádat i s technickým problémem, v prudkém výjezdu mu padl řetěz, ale udržel klid, nahodil řetěz zpět na převodník a pokračoval směrem k vrcholu, etapovému vítězství a růžovému trikotu. 

Téměř všichni závodníci měnili ve vyhrazeném prostoru pod stoupáním časovkářské speciály za lehčí silniční kola, vyměnili je samozřejmě i tři nejlepší v průběžném pořadí. Roglič si vzal svůj speciál Cervélo s gravelovými převody s jedním převodníkem a kazetou s až 44 zuby. 

Thomas kromě kola měnil i přilbu, časovkářkou shodil a nasadil odvětranou. Nějakou sekundu tím ztratil, ale také doufal, že ve velmi pomalém výjezdu udrží provozní teplotu a neztratí náskok 26 sekund, se kterým do časovky nastoupil. 

Na rovině na Rogliče ztrácel pouze 2 sekundy a měl vše pod kontrolou. Na druhém mezičase, už ve stoupání, však ztrácel 16 sekund a v sedle svého Pinarella působil mnohem unavenějším dojmem než Roglič. 

"Až do poloviny stoupání jsem měl dobré nohy," řekl Thomas o svém výkonu na Monte Lussari. "Nechci hledat výmluvy, ale nastavení časovkářského kola je jiné. Cítil jsem, že nemůžu pořádně šlapat. Je vlastně dobře, že to bylo takovým rozdílem. Kdyby to bylo jen o vteřinu, bylo by to horší. Abych byl upřímný, Roglič si to opravdu zaslouží. Měl smůlu a přesto na mě najel 40 sekund.“

Roglič byl v cíli obklopen svými týmovými kolegy, rodinou a také tisícovkami slovinských fanoušků, kteří to na Monte Lussari neměli vůbec daleko. "Je to skvělý pocit. Nejde jen o vítězství, ale i o všechny ty lidi," ukázal na slavící krajany. "Je tu skvělá energie. Diváci mi dodali další watty. Je to opravdu nezapomenutelný okamžik.“

"Čeká nás ještě jeden den. Musím zůstat soustředěný, protože je to technická etapa. Ještě není úplně konec, ale vypadá to velmi dobře," uzavřel opatrně.

Prvních pět míst v etapě odpovídá pořadí v konečné klasifikaci. Almeida končí třetí v etapě a podívá se na pódium v Římě, čtvrté místo uhájil Damiano Caruso (Bahrain Victorious) a na páté poskočil Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Polepšil si také Thymen Arensman (Ineos Grenadiers), dostal se totiž před Eddieho Dunbara (Jayco AlUla), který neudržel pátou pozici a skončí celkově sedmý. Andreas Leknessund (DSM) překvapivě porazil Lennarda Kämnu (Bora-Hansgrohe) a dostal se před něj na osmé místo. Top 10 uzavírá třetí jezdec Ineosu, Belgičan Laurens De Plus.

Hotovo je i v ostatních soutěžích. Almeida bude vyhlášen nejlepším závodníkem do 25 let, Pinot nejlepším vrchařem a bodovací soutěž vyhraje Jonathan Milan, jehož tým Bahrain Victorious vede soutěž družstev.

Své první Giro d'Italia v neděli dokončí Karel Vacek (Corratec-Selle Italia). Český cyklista porazil kašel a nachlazení, které ho sužovaly v závěrečných horských etapách, na Monte Lussari skončil 61. s odstupem 7:07 a v celkovém pořadí drží 84. místo.