Z počátku velmi napínavá a těsná bitva nejlepších časovkářů světa skončila jasným triumfem Primože Rogliče. Slovinský cyklista byl nejrychlejší už na mezičase po úvodním okruhu, ale až v tom druhém naplno zabral a zbytek startovního pole porazil rozdílem třídy. Druhý Tom Dumoulin ztratil 1:01, třetí Rohan Dennis 1:04. stejně jako čtvrtý Stefan Küng. Pátý Filippo Ganna zaostal o 1:05. 

Diváci mohli nejdříve sledovat těsný souboj Remca Evenepoela a Rigoberta Urána o průběžné vedení. Evenepoel v průběhu časovky ztrácel na kolumbijského soupeře několik desítek vteřin, ale v závěrečných kilometrech se zmáčkl natolik, že v cíli byl jen o 3 sekundy horší. Ovšem oba časy nemohly soupeřit s výkonem závodníků v poslední startovní vlně.

Na prvním mezičase na 10. kilometru časovky bylo v boji o medaile hned sedm závodníků. Nejrychlejší čas zajel Filippo Ganna, ale soupeři (Roglič, Dumoulin, Dennis, Van Aert, Küng a Cavagna) nebyli daleko. Na druhém mezičase už ze souboje o medaile vypadl Rémi Cavagna, který na Rogliče ztrácel přes půl minuty. Ostatní si však byli hodně blízko, šestý Stefan Kung neztrácel ani 16 sekund.      

Jenže Primož Roglič úvodní okruh objel s rezervou. Ve druhém okruhu velmi brzo dojel Kaspera Asgreena, který startoval o minutu a půl dříve a Slovinec s Dánem si v psoeldních kilometrech výazně navzájem pomohli. Roglič byl rychlejší ve stoupáních, Asgreen zase ve sjezdech. Opakovaně se předjížděli a zrychlovali tempo. I díky tomu přijel Primož Roglič na okruh Fuji International Speedway s velkým náskokem před ostatními. Cíl protnul v čase 55:04 průměrnou rychlostí 48,160 km/h. A šlapal dál i za cílovou páskou. Zdál se, že neví, kde cíl přesně je a radši si závod o trochu prodloužil, aby nic nepodcenil. 

Doposud vedoucího Dumoulina porazil o 1:01, ale na trati bylo ještě několik favoritů. Podle mezičasů z druhého okruhu bylo jasné, že Rogliče neporazí, ale šlo také o zbylé medaile. Rohan Dennis byl jen o 3 sekund horší než Dumoulin, ale nakonec se mohl radovat, protože nakonec čtvrtý Stefan Küng ztratil na medaili jen několik desetin sekundy. A mistr světa Filippo Ganna byl pouze o sekund horší než Dennis a Küng. 

Favorizovaný Wout van Aert se od začátku časovky zdál unavený a skončil šestý s odstupem 1:40. Kasper Asgreen na sedmé příčce ztratil 1:48. Za nim skončili Urán, Evenepoel a první desítku uzavřel Novozélanďan Patrick Bevin. 

Český reprezentant Michael Kukrle zajel 26. nejlepší čas a ztratil 5:37 na Rogliče.