loading...

Tým Jumbo - Visma měl ve velmi těžké 4. etapě Paříž - Nice jasný plán. V krátkých a strmých kopcích regionu Beaujolais závodníci trpěli a svůj podíl na tom měl nizozemský tým pracující pro Primože Rogliče. Mistr Slovinska snahy svých domestiků využil 3 kilometry před cílem, když sólově zaútočil, získal tři bonusové sekundy na zvláštní rychlostní prémii, dojel si pro etapové vítězství, bonifikaci 10 sekund a druhého Maxe Schachmanna (BORA - hansgrohe) porazil o 12 sekund. Díky tomu v celkovém pořadí vede o 35 sekund před Schachmannem a o 37 sekund před Brandonem McNultym (UAE Emirates). 

187,6 kilometru dlouhá etapa vedoucí Burgundskem začala únikem šestice závodníků ve složení: Fabien Doubey (Total Direct Energie), Oliver Naesen (AG2R Citroen), Julien Bernard (Trek - Segafredo), José Joaquin Rojas (Movistar), Oscar Riesebeek (Alpecin - Fenix) a Anthony Perez (Cofidis). Pořadatelé připravili sedm vrchařských prémií, o které měl zájem nejen lídr vrchařské soutěže Fabien Doubey. Úspěšnější ve sbírání bodů byl Anthony Perez a vysloužil si puntíkovaný trikot. 

V hlavním poli nemusel pracovat tým EF Nippo lídra závodu Stefana Bisseggera, protože iniciativu převzal celek Jumbo - Visma. A spolehlivě uprchlíky stahoval. Závodníci dvakrát vyjížděli známé stoupání Mont Brouilly a náročná trať si vybrala daň i na jezdcích Jumbo - Visma. V samotném závěru zbyli Rogličovi jen George Bennett a Steven Kruijswijk a soupeři začali útočit. Pád mezitím zbrzdil Taa Geoghegana Harta (Ineos Grenadiers) a Davida Gauduho (Groupama - FDJ). 

Na čele zbyl samotný Julien Bernard, ostatní uprchlíci byli postupně dostiženi. Do nového útoku vyrazil Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step) a přidal se k němu španělský mistr Luis Leon Sanchez (Astana - Premier Tech). Cavagna měl opět velkou smůlu, v úterní časovce prohrál etapu o necelou vteřinu a dnes mu v cílovém stoupání na Col de Durbize přestala řadit přehazovačka, musel čekat na mechanický vůz, měnit kolo a vypadl z boje o vítězství. Osamocený Sanchez dokázal dojet Bernarda a také mu ujet, ale na útok Primože Rogliče 3 kilometry před cílem už reagovat nedokázal.

 

Roglič svůj útok načasoval velmi dobře, dostihnout se ho pokusil Ion Izagirre (Astana - Premier Tech), ale Slovinec byl příliš rychlý, vyhrál rychlostní prémii a 3 sekundy k tomu a ujížděl neorganizovanému čelu hlavního pole. Zde se pokoušeli útočit Aleksandr Vlasov (Astana - Premier Tech), Max Schachmann a další, ale soustředěného Rogliče už dostihnout nemohli. Přesto se Schachmannovi podařilo snížit ztrátu na 12 sekund. Na třetím místě dojel Guillaume Martin (Cofidis) a stejný čas měli také Tiesj Benoot (DSM), Vlasov a šestý Lucas Hamilton (BikeExchange). David Gaudu se dokázal vzpamatovat ze svého pádu a ztratil 16 sekund. 

"Dopadlo to skvěle," byl spokojený vítěz etapy. "Dnes jsme jeli výborně a naštěstí jsem měl dost sil, abych to dotáhl k vítězství. Jsem moc rád, že jsme dnes jako tým dosáhli dovu vítězství," narážel na triumf Wouta van Aerta na Tirreno - Adriatico. "Byl to náročný den, ale trať mi sedla. Teď musíme dovézt žlutý dres až do Nice. Máme silný tým a v dalších etapách budeme sebejistí." 

Primož Roglič ve zbylých čtyřech etapách už nemusí útočit, po úspěšné časovce a vítězné etapě má náskok 35 sekund a Jumbo - Visma může jen bránit. Druhý je Schachmann a třetí McNulty (+37 sekund), nový lídr soutěže o bílý dres. Aleksandr Vlasov je blízko pódiu, na čtvrtém místě ztrácí na Američana jen 4 sekundy. A pódium je při současné síle Primože Rogliče asi to jediné, o co můžou jeho soupeři reálně usilovat.