O konečném pořadí Kolem Romandie rozhodly časovky. Šestidenní etapový závod sice byl vhodný pro vrchaře, ale Roglič vyhrál díky krátkému prologu ve Fribourgu. Zde najel deset sekund na Egana Bernala a po páté etapě měl náskok osmi sekund. Kolumbijec totiž překvapil v horské časovce ve Villarsu, kterou vyhrál. Jeho výkon v jízdě do kopce překvapivý není, ale nedávno byl zraněný po pádu na Kolem Katalánska. Přesto se dokázal skvěle připravit a naprosto zastínil Gerainta Thomase. 

Bylo by však příliš jednoduché svést Rogličovo vítězství jen na povedený prolog. Lídr LottoNL Jumbo byl precizní po celý závod. Prolog prohrál o jedinou sekundu, v 1. etapě už převzal žlutý dres, ve 3. etapě, časovce do vrchu, byl opět druhý o čtyři sekundy za Bernalem a dosáhl náskoku šesti sekund. Nejtěžší měla být čtvrtá etapa přes těžké stoupání Les Collons. Zde Bernal opakovaně útočil, ale Rogliče do úzkých nedostal. Ve sjezdu odjel Jakob Fuglsang, což Rogličovi nevadilo, šlo mu jen o celkové pořadí a pohlídal si i sprint o druhou příčku a navýšil vedení o další dvě sekundy. 

Teprve 21letý Bernal na sebe strhnul pozornost, protože není pochyb o tom, že z něj bude velká hvězda, ale výtečný výkon Rogliče by se neměl přehlížet. Je zajímavé, jak rychle se Roglič zlepšuje. Už loni patřil k hvězdám, vyhrál horskou etapu na Tour de France a získal stříbro v časovce na Mistrovství světa. V týdenních etapových závodech také zajížděl přední příčky, ale letos začal vyhrávat. Suverénně vyhrál Kolem Baskicka a nyní přidal Romandii. A kdyby neměl smůlu na Tirreno - Adriatico, nejspíš by skončil v popředí i tam.

O roli lídra na Grand Tours zatím neměl zájem, na Giro ďItalia povede LottoNL Jumbo George Bennett a na Tour de France Steven Kruijswijk. Ale je to další logický krok v kariéře. Dobrých vrchařů s vynikající časovkou není nikdy dost. Jenže Rogličovi zatím chybí zkušenosti, sám tvrdí, že potřebuje zlepšit jízdu v pelotonu, zvýšit spolehlivost a nakládání s energií. Dalším závodem Primože Rogliče bude po krátké pauze domácí závod Kolem Slovinska a následně Tour de France. 

Egan Bernal nepřestává udivovat svými výkony. Letos už vyhrál Colombia Oro y Paz, skvěle si vedl na Kolem Katalánska a kdyby v poslední etapě v Barceloně nespadl, skončil by celkově druhý. A nyní převzal roli lídra i ve velmi těžké konkurenci týmu Sky a připsal si první vítězství v závodě WorldTour. A samozřejmě vyhrál soutěž mladých závodníků. Bernal je největším talentem světové cyklistiky, zatím není jasné, kterou Grand Tour vyzkouší jako první, ale pravděpodobně to bude už letošní Vuelta. 

Richie Porte se vrátil mezi nejlepší, jeho letošní sezóna zatím byla podprůměrná, ale už je opět na správné cestě v přípravě na Tour de France. Ještě to není ideální, ale třetí místo se ztrátou 35 sekund je velmi dobrý výsledek. Třeba si smůlu vybral už na začátku sezóny a na Tour se prosadí na pódium. Ale k tomu zbývá ještě dlouhá cesta. 

Zmínku zaslouží i fenomenální Thomas De Gendt, nejlepší specialista na dlouhé úniky na světě. Vyhrál etapu naprosto suverénním způsobem a navíc vyhrál bodovací i vrchařskou soutěž a byl vyhlášen nejbojovnějším mužem závodu. Takový závodník je k nezaplacení. 

Foto Sirotti, Bettini