Na konci 8. etapy Vuelty z Logroña na Alto de Moncalvillo útočili skoro všichni favorité a lídři na celkové pořadí. Nejdříve to zkusil Alejandro Valverde (Movistar), po něm se na čele usadil tým EF s Michaelem Woodsem, který připravil půdu pro nástup Hugha Carthyho. S britským vrchařem dopředu vyrazil Sepp Kuss (Jumbo - Visma), ale ani oni neuspěli. 

2 kilometry před cílem to totiž ve strmém stoupání vyzkoušel Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) a zbavil se všech soupeřů s výjimkou Primože Rogliče (Jumbo - Visma). Dva největší favorité se hlídali a všimali především sebe navzájem. Toho se pokusil využít Aleksandr Vlasov (Astana), ale na poslední zrychlení Rogliče a Carapaze neměl síly. 

Carapaz bojoval statečně, ale na tempo slovinského mistra v posledních stovkách metrů neměl. Roglič si dojel pro své druhé letošní vítězství v etapě a získal 10 bonifikačních sekund. Carapaz projel cílem s odstupem 13 sekund a sebral 6 bonifikačních sekund. Dan Martin (ISN) se s vypětím všech sil dostal do cíle 19 sekund po Rogličovi. Závodníci se do cíle dostávali po jednom. Carthy ztratil 33 sekundy a Enric Mas (Movistar) 54 sekundy.

„Poslední stoupání jsem jel poprvé v životě, takže jsem ho znal jen z profilu. Bylo to těžké stoupání. K správné chvíli k útoku jsem musel použít instinkt. Jsem moc spokojený. Je hezké získat zpět nějaký čas, ale především je hezké tuto etapu vyhrát,“ říká Primož Roglič po svém osmém letošním vítězství.

Richard Carapaz sice ztratil čas, ale nepřišel o dobrou náladu a pozitivní přístup: „Byl to velmi živý závod a viděli jsme silného Rogliče, ale stále jsem v boji o vítězství. Byl to docela zábavný boj a jen mě to více motivovalo. Závod je mimořádně vzrušující pro fanoušky, ale také pro nás.“

V celkovém pořadí si Roglič a Carthy vyměnili pozice. Slovinec je druhý s odstupem 13 sekund, Carthy spadl na čtvrté místo a ztrácí 44 sekundy. Mezi nimi zůstal třetí Dan Martin s odstupem 28 sekund na Carapaze. 

Roglič si opět polepšil v bodovací soutěži a zůstává lídrem. Enric Mas je vedoucím jezdcem soutěže do 25 let a nejlepším vrchařem je nadále Guillaume Martin (Cofidis).