Obhájce celkového vítězství v posledních dvou ročnících Vuelty startoval jako poslední a zlomil srdce Alexovi Aranburuovi (Astana - Premier Tech). Baskický cyklista dlouho vedl a dostat se před něj nedokázali ani specialisté Černý, Jan Tratnik (Bahrain Victorious) a mnozí další. Černý nebyl zabírán televizními kamerami, které se v závěru časovky zaměřily na velké hvězdy, ale to ho nijak nezpomalilo. Cílem projel s odstupem 4 sekund za Aranburuem, Tratnik ztratil dokonce jen 2 sekundy.

Jenže zanedlouho se do cíle přiřítil olympijský vítěz a nejlepší čas zlepšil o 6 sekund. Pro Aranburua to bylo velké zklamání, pro Rogliče první krok k třetímu vítězství na Vueltě za sebou. Slovinec má od první etapy několik sekund náskoku před svými nejvážnějšími soupeři.

Časovka se startem a cílem u katedrály v Burgosu byla hodně náročná a technická, ale také krátká, měřila pouze 7,1 kilometru a rozdíly mezi závodníky nejsou příliš velké. Z lídrů na celkové pořadí byl druhým nejlepším ruský mistr Aleksandr Vlasov (Astana - Premier Tech), který na desátém místě ztratil 14 sekund. Romain Bardet (DSM) ztrácí 17 sekund a Enric Mas (Movistar) 18 sekund. O 20 sekund horší byl Adam Yates (Ineos Grenadiers). Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) nezajel svůj nejlepší výkon a zaostal o 25 sekund. Radovat se rozhodně nemůže Egan bernal (Ineos Grenadiers). Kolumbijec špatně projížděl rychlé zatáčky a na kole působil nejistě. V cíli byl o 27 sekund horší než Roglič. LOni celkově třetí Hugh Carthy (EF Nippo) po jediné etapě ztrácí už 33 sekund, stejně jako Guillaume Martin (Cofidis). Ani Mikel Landa (Bahrain Victorious) nezačal Vueltu zrovna ideálně, protože ztrácí 39 sekund a to už není zanedbatelný odstup na největšího favorita.   

"Jsem spokojený s dnešním výsledkem. Stačilo to, jak je vidět. Sedmikilometrové nasazení je hodně tvrdé. Jel jsem na plný plyn od startu do cíle. V cíli jsem byl úplně hotový. Ani nevím, kde jsem časovku vyhrál, do kopce jsem jel rychle a zatáčky ve sjezdu jsem přežil. Uvidíme, jak dlouho dres udržíme. Zaím je to krásný start závodu a užívám si to. Snad si to užije i tým v dalších dnech, ale moc dobře vím, jak těžké to je," říká Primož Roglič.   

Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick-Step) zahájil Vueltu 71. místem s odstupem 36 sekund na Rogliče. Jan Hirt (Intermarché - Wanty - Gobert) na 159. příčce ztratil 1:08. 

Roglič vede také bodovací soutěž, ale jeho dres ve 2. etapě poveze Aranburu. Nejlepšího vrchaře určil mezičas na vrcholu stoupání, který měl njelepší Američan Sepp Kuss (Jumbo - Visma). Nejlepším mladým jezdcem je Ital Andrea Bagioli (Deceuninck - Quick-Step).