„Není to rozhodnutí, které jsem přijal lehce, ale je čas udělat věci jinak,“ řekl Bardet, který v letech 2016 a 2017 získal na Tour druhé a třetí místo. 

Bardet absolvoval každou Tour od svého debutu v roce 2013, a pouze jednou ji doplnil Vueltou (2017). V minulosti mluvil o přání zkusit i Giro, ale bylo obtížné jako francouzský lídr francouzského týmu Tour vynechat. 

Jenže v roce 2018 skončil mimo podium na šestém místě. A letos sice získal dres pro nejlepšího vrchaře, ale v celkovém pořadí skončil až na 15. místě, což bylo důvodem ukončit sezónu a přemýšlet o výrazných změnách v přípravě a programu. 

Sezónu 2020 zahájí v lednu na Tour Down Under, pokračovat pak bude ve Francii a Itálii s vrcholem na Giru. Pak si dá pauzu a začne přípravu na OH. V srpnu se pak představí na Vueltě, která se stane zároveň vhodnou přípravou na kopcovité Mistrovství světa.

Bardet zdůraznil, že jeho nepřítomnost na Tour umožní ostatním jezdcům se víc realizovat, přičemž má na mysli zejména Pierra Latoura, který v červenci na Tour bude lídrem AG2R La Mondiale.