Přiletěl sem z privátního soustředění na Gran Canarii, kde byl společně s týmových kolegou a kamarádem Enrico Gasparottem: „Terény i počasí ideální, takže tam v této době trénuje řada špičkových cyklistů. Zaměřili jsme se nejprve na objemy a ke konci i intenzity, aby první závodní kilometry nebyly pro tělo příliš velký šok.“

Pro Romana šlo už o letošní druhé soustředění, tím prvním byl týmový kemp ve španělské Denii.

Od Saudi Tour, pro kterou budou typické rovinaté (v průměru kolem 1.500 nastoupaných výškových metrů), ale zato hodně větrné etapy, si slibuje především pořádné rozjetí v závodním zatížení, dostat rychlost do nohou a zvyknout si na boj o pozice ve vyšších rychlostech, které se tady předpokládají.

„Pojedeme na Barbera a Van Rensburga, kteří by měli dokázat přejet místní „brdky“ a poté slušně zaspurtovat, protože o celkovém pořadí budou s největší pravděpodobností rozhodovat bonusové sekundy,“ objasňuje Roman základní týmovou strategii.

V neděli po závodě se Roman vrací na pár dnů do Čech a ve středu pak odlétá do Francie na 4 etapový Tour de la Provence (Pro), který se jede od 13. do 16. února: „Jde o náhradu za z února na březen přesunutý Tour of Oman, který jsem měl původně v plánu.“

Pak si dá ještě jednou privátně Kanáry, po nichž budou následovat další dva závody ve Francii, tentokrát jednorázové: 29. února Faun-Ardèche Classic a 1. března Royal Bernard Drome Classic, oba v kategorii Pro Tour.