Zatímco Faun-Ardèche Classic se pojede již po dvacáté, Royal Bernard Drome Classic teprve po osmé, oba však s klasifikací ProTour, tj. druhé nejvyšší. Mají společné i to, že se konají v totožné lokalitě, zhruba 100 km jihozápadně od Grenoblu, starty jsou od sebe vzdáleny slabých 20 km a jsou situovány do údolí řeky Rhony. Odtud se ovšem cyklisté vydávají do okolních kopců, a že jich bude, zvláště v prvním případě, pořádná porce. Tomu odpovídá startovní listina, která je logicky velmi podobná pro oba podniky: jeden pořadatel, stejné místo, den po sobě, obdobný profil.

Cestuje sem 7 World Tour týmů, dále 12 vybraných ProTour, samozřejmě včetně všech francouzských, a jediný, také francouzský, kontinentální St Michel-Auber93.

Ardéche v loňském roce vyhrál Lilian Calmejane (Total Direct) před Valentinem Madouasem (FDJ) a Christianem Eikingem (Wanty). Drome ovládl Alexis Vuillermoz (AG2R) před Madouasem a Warennem Barguilem (Arkéa). S výjimkou Eikinga a Vuillermoze, který naposledy závodil na loňské Tour de France a letos se vrací do tréninkového procesu po zranění kolena, budou ostatní opět stát na startu těchto obtížných kopcovitých závodů.

Ardéche 2019: Madouas, Calmejane, Eiking

Posuďte sami sílu jednotlivých týmů podle aktuální soupisky.

Deceuninck-Quick Step vede Julian Alaphillipe, v kopcích by s ním měl nejdéle držet krok Andrea Bagioli (20), který příjemně překvapil v kopcích Tour de La Provence tím, jak dlouho dokázal vzdorovat zavedeným vrchařům.

V dresu Trek-Segafredo se stejně jako na Algarve opět objeví pospolu Vincenzo Nibali a Bauke Mollema.

EF Pro Cycling vsází na Simona Clarka, kterému se ale nepovedla poslední etapa Tour du Var a Jonathana Caiseda, 3. z Kolem Kolumbie, a Tanela Kangerta, který na Tour du Var prokázal výbornou připravenost, když skončil celkově 4.

AG2R staví do čela soupisky pro Drome Romaina Bardeta a Pierre Latoura, oznámenou jedničku na letošní Tour de France, pro oba závody nominovali Benoit Cosnefroye, vítěze GP Marseillaise a Etoil Beségges, Auréliena Paret-Peintra, který si vedl výborně v kopcích Tour de La Provence, a také Mathiase Franka, spolehlivého vrchařského superdomestika.

Jedničkou Groupama-FDJ bude Valentin Madouas, v kopcích ho bude podporovat Sébastien Reichenbach a Kilian Frankiny. Madouas má z jara slušnou formu, na GP Marseillaise byl 2., na Bességes 11.

Drome 2019: Madouas, Vuillermoz, Barguil

Cofidis nominoval svého nejlepšího vrchaře Guillaume Martina, který se ve výborném světle ukázal na argentinském San Juanu, a k němu Nicolase Edeta, 5. z Tour du Var, i Anthony Pereze, vítěze první etapy z téhož závodu. 

Z francouzských druhodivizních Arkéa tentokrát nechává Naira Quintanu odpočívat a roli lídra přebírá Warren Barguil. Převýšením snadnější Drome pojede i Nacer Bouhanni. Lídrem Total Direct bude samozřejmě Lilian Calmejane. V sestavě BaB Hotels je sice Romain Rolland a pro Drome i Tom-Jelte Slagter, ale aktuálně nejlepší výkonnost by měl mít Quentin Pacher, 5. na Tour de Langkawi, který je nominován na oba závody. Nechybí ani Nippo Delko.

Belgický Circus-Wanty má v sestavě Xandro Meurisse, 12. na Bességes, vítěze Murcie před Josefem Černým a 18. na Algarve. Z týmu Wallonie má nejlepší předpoklady prosadit se do popředí výsledkové listiny Arjen Livyns, který na Tour du Var jezdil v závěrečných kopcích jednotlivých etap kolem 20. místa. Startuje i Jelle Vanendert, letošní posila z Lotto Soudal, ale ten zatím v letošních dvou etapácích příliš nepřesvědčil.

V sestavě španělského Caja Rural je Gonzalo Serrano, vítěz 2. etapy na Andalusii. Startují také Burgos-BH a Fundación-Orbea. Dále italský Vini-Zabú, dánský Riwal a americký Rally.

Číslo Romana KREUZIGERA obsahuje v přidělené řadě na konci jedničku, z čehož lze odvodit jeho roli v rámci týmu NTT Pro Cycling. Dobrou formu by měl mít Ryan Gibbons, čerstvý šampion Jihoafrické republiky. Ben King se sice může chlubit dvěma vítěznými etapami na Vueltě a jednou na Californii, jenže to už jsou malinko vousaté výsledky. Letos jel pouze Saudi Tour a vidět moc nebyl. V Saúdské Arábii startovali s Romanem i Amanuel Ghebreigzabhier, Carlos Barbero a Matteo Sobrero, ale tohle by neměl být terén pro ně. A konečně letošní premiéru si tu odbude švýcarský 23 letý mladík Gino Mader, který měl skvělý rok 2018, i proto si ho v NTT všimli, ovšem loni svůj talent moc nepotvrdil, takže aktuálně velká neznámá. Ale jde o cyklistu, který dokázal být 3. na l´Aveniru a vyhrávat tam horské etapy.

Ardéche je dlouhý 184 km a jede se přes 11 kopců. Je vypointovaný tím, že v posledních 30 km jdou po sobě tři náročná stoupání, přičemž poslední, 1,8 km dlouhé se sklonem 10,8%, je pouhých 6 km před cílem.

Drome je postavený odlišně. O pár kilometrů přesahuje 200 km vzdálenost a jeho první dvě třetiny jsou pouze zvlněné. Míněno pohledem profesionálních cyklistů. Posledních zhruba 70 km však bude nahoru dolů přes 9 kopců v délce od 1 do 4 km a sklonem od 4,5 do 7,5 %. Poslední krátká stojka je pouhý kilometr před cílem.

V obou závodech zanechal významnou českou stopu Petr Vakoč, který je oba v roce 2016 vyhrál!

Tip na vítěze:

*** Alaphilippe

** Calmejane, Madouas

* Bardet, Barguil, Kangert, Latour, Martin, Mollema, Nibali

Eurosport závody v programu neuvádí.