Úvodní 5km prolog vyhrál Ethan Hayter (Ineos) před Rahanem Dennisem (Jumbo-Visma), což byli také předstartovní favorité této disciplíny, u nichž se ale dalo předpokládat, že budou mít potíže v závěrečných dvou etapách, které se měly odehrát v mimořádně náročných stoupáních. Vlasov ztratil na Haytera 19 vteřin, důležitější ale bylo, že na vrchaře a etapové jezdce, kteří mu měli být v závěru etapáku největšími soupeři, nijak podstatně netratil, nejvíce se mu vzdálil Geraint Thomas (Ineos) a to o 9 vteřin.

První etapa končila na vrcholu necelý kilometr dlouhého, ale prudkého stoupání. Hayter v něm mezi nejlepšími nebyl, jelikož se 14 km před cílem zamotal do pádu, který ho pravděpodobně připravil o dres lídra závodu. Závěr etapy byl jako stvořen pro toho, kdo nedlouho předtím zvládl nejlépe Mur de Huy při Valonském šípu, tedy Dylana Teunse (Bahrain). Jenže ten měl víc práce, než si možná představoval. Překvapil totiž Dennis předlouhým nástupem daleko před cílem a Teunsovi vyšlo na poslední možnou chvíli, že přeci jen cílovou čáru přejel o centimetry dříve. Vlasov na 4. místě ztratil 2 vteřiny. Do čela průběžné klasifikace se dostal Dennis.

Druhá etapa byla jedna ze dvou, o nichž můžeme říci, že se v jejím závěru utkali o vítězství sprinteři, i když nešlo o skutečné sprinterské specialisty, kteří tu s výjimkou Gavirii vůbec nestartovali. Tým Ineosu po předešlém dnu, který se jim vůbec nevyvedl, měl mimořádnou motivaci spravit si chuť a to se jim podařilo, když týmové úsilí završil Hayter vítěznou etapou. Vlasov dospurtoval na 4. místě. Dennis s přehledem a za pomoci týmových kolegů udržel vedení.

Ethan Hayter, vítěz prologu, 2. etapy a bodovací soutěže.

Třetí etapa měla podobnou koncovku, jen v ní tentokrát na Ineos a Haytera vyzrál tým Israele a Patrick Bevin. Dennis na 3. místě nadále vévodil průběžnému pořadí. Vlasov etapu dokončil na 12. místě v čase vítěze, což bylo jeho nejhorší umístění v klasické etapě.

Čtvrtá etapa se odehrála v náročných alpských stoupáních, ale i s vědomím náročné časovky do kopce, která čekala další den, nepřinesla až takové rozdíly, k jakým měla potenciál. Mezi vítězem, jímž se stal Sergio Higuita (Bora-hansgrohe), a 15. Rubiem z Movistaru, činil rozdíl pouhých 6 vteřin. Dennis ztratil díky mimořádné pomoci týmových kolegů na vítěze 3 vteřiny a i po této etapě udržel vedení v závodě. Vlasov přejel cílovou čáru hned za Higuitou a posunul se na 3. místo 18 vteřin za Dennise, ale jen 3 za druhého Ayusa (UAE).

V horské časovce pak Aleksandr Vlasov své dílo dokonal. Bolelo ho to extrémně, ale na Ayusa najel v průběhu 16 km 1:25 min., časovku vyhrál a stal se celkovým vítězem. Po Okolo Valencie (2.Pro), kde porazil o 32 vteřin v konečném účtování Remca Evenepoela (Quick-Step), to je letošní druhý vítězný etapák. K tomu připočtěme 4. místo na UAE Tour 54 vteřin za vítězným Tadejem Pogačarem (UAE), 3. místo na Okolo Baskicka 16 vteřin za vítězným Danielem Marítínezem (Ineos), a když k tomu připočteme, že z Paris-Nice odstoupil předčasně ze 7. místa, máme před sebou horkého kandidáta stupňů vítězů pro Tour de France.

Stupně vítězů Tour de Romandie 2022 (zleva): Gino Mäder, Aleksandr Vlasov, Simon Geschke

"Je to moje první vítězství ve WorldTour a také poprvé, co jsem vyhrál celkovou klasifikaci na WorldTour, což je fantastické. Jsem super šťastný. Dnes jsem do toho dal úplně všechno. Už před startem včerejší etapy jsem říkal, že do cíle pravděpodobně pojede poměrně velká skupina a že časovka bude pro klasifikaci důležitější. Vím, že jsem v dobré formě, věděl jsem, že můžu závod vyhrát. V průběhu týdne bylo mým záměrem neztrácet čas, vyhnout se pádům a zraněním, abych dnes mohl dělat to nejlepší, co umím,“ řekl ke svému mimořádnému úspěchu 26letý ruský cyklista.

Díky výborně zvládnuté časovce se na druhé místo konečného pořadí švýcarského etapáku vyšvihl domácí cyklista Gino Mäder (Bahrain): "Připadá mi to jako další velký krok ve své kariéře. Loni jsem měl dobrou sezonu, ale nikdy jsem dosud nestál na pódiu v tak významném etapovém závodě. Před časovkou jsem vůbec nepředpokládal, že bych se mohl dostat na stupně vítězů. Vyšel jsem z autobusu a můj trenér řekl: ‚Bude to fungovat, jsi jeden ze tří nejlepších vrchařů.‘ Pomyslel jsem si: dobře, ale uvidíme. Když jsem ale uviděl před sebou Sebastiéna (Reichenbach), věděl jsem, že asi jedu docela dobře. Je neuvěřitelné, že jsem nakonec skončil druhý. Dalším cílem je Okolo Švýcarska, další domácí závod. Poté budu debutovat na Tour de France, kde doufám, že také předvedu něco speciálního."

Gino Mäder

Rohan Dennis bojoval statečně, ale horská časovka byla přeci jen nad jeho možnosti. "Jsem úplně zničený. V poslední části stoupání mi v nohách opravdu nic nezbylo. Byl to jen boj. Předešlé etapy si vybraly svou daň, bojovalo se každý den. Byl to skvělý týden s týmem. Chci jim poděkovat. Poskytli mi veškerou podporu, kterou mohli, a je škoda, že jsem to nemohl úspěšně dokončit. Nikdy nebudu lídrem na Grand Tour, ale myslím si, že jsem v první etapě vydal příliš mnoho sil, abych získal co nejvíce času s výhledem na poslední dva dny v horách. Ale nakonec je to dobrý test, abych viděl, co můžu udělat pro Primože (Roglič), jestli pojedeme do vysokých hor na Tour de France nebo na další velký etapák.“

Dennis nakonec neskončil ani jako nejlepší z týmu. Tím byl především díky 5. místu v závěrečné časovce 7. v konečném pořadí Steven Kruijswijk. Nizozemec ale nebyl se svým výkonem úplně spokojený: "Bylo to opravdu těžké. Snažil jsem se držet stabilní tempo, ale myslím, že jsem trochu podcenil délku stoupání, protože ve druhé části jsem tempo neudržel. Škoda, že jsem to nemohl dotáhnout do konce, takže nejsem úplně spokojený.“ I Kruijswijk se chystá na Tour de France a i on doufá, že tam předvede něco speciálního.