Devět převážně rovinatých etap je za námi a v boji o žlutý dres a celkové pořadí zůstalo nečekaně hodně lídrů. Z dvaceti závodníků, které jsme před závodem vybrali za největší favority, vypadli jen Richie Porte, který vzdal a Egan Bernal, který ztratil přes 16 minut v 9. etapě. 

Redukované pořadí lídrů: 

G. Thomas

B. Jungels +0:07

A. Valverde +0:48

R. Majka +0:49

J. Fuglsang +0:50

Ch. Froome +0:59

A. Yates "

M. Landa "

V. Nibali +1:05

P. Roglič +1:14

B. Mollema +1:15

T. Dumoulin +1:20

S. Kruijswijk +1:23

R. Bardet +1:49

W. Barguil +1:54

I. Zakarin +1:59

N. Quintana +2:07

E. Uran +2:10

D. Martin +2:39

T. van Garderen +5:22

Nejlépe je na tom Geraint Thomas. To není překvapivé, protože Velšan se všestranný cyklista, který nemá problém v časovce, na rovině, ani na kostkách. Ale nemá velký náskok, sedm cyklistů na něj neztrácí ani jednu minutu, včetně Chrise Frooma, který je stále jasnou jedničkou Sky. 

Skvěle úvodní etapy zvládli Alejandro Valverde, Mikel Landa, Jakob Fuglsang, Adam Yates a trochu nečekaně i Rafal Majka. Větší odstup už musí stahovat především Nairo Quintana. Smolná pro něj byla první etapa. V ní ztratil většinu času na Thomase. Ale stále si věří a těší se do hor. Až tam se ukáže, kdo může myslet na přední příčky. 

Vůbec není překvapivé ani odstoupení Richieho Porta. Australan musel vzdát už loni a na třítýdenních závodech často končí předčasně. A to už není náhoda. Porte roli lídra nezvládá, fyzicky je silný, ale zatím nikdy se nedostal na pódium Grand Tour a tento sen se mu opět vzdálil. 

Největším favoritem závodu zůstává Chris Froome. Obhájce vítězství má za sebou komplikovaný začátek Tour, ale tým Sky mu vyjádřil jasnou důvěru. Podle Servaise Knavena,sportovního ředitele týmu Sky, má britská sestava jednoho lídra, Chrise Frooma. Sám Froome si věří, protože plánuje nejlepší formu až na třetí týden závodu. 

Movistar zatím nemůže jasně rozhodnout, kdo je chráněným závodníkem, protože všichni tři lídři se drží v popředí. Quintana sice ztrácí, ale má pořád největší důvěru týmu. Trojice lídrů by mohla těžit z širšího spektra taktických variant. 

Bílý dres

Soutěž cyklistů do 25 let se vyvíjí velmi zajímavě. Je v podstatě bez favorita. Sice suverénně vede Søren Kragh Andersen, druhý Thomas Boudat ztrácí 7 minut, ale Andersen není vrchař a neměl by se na této pozici udržet. Ale možná překvapí. Největším favoritem byl Egan Bernal, jenže po etapě do Roubaix ztrácí už 16:09. 

V horách se pořadí ještě promíchá, takže vyloučit Bernala ze soutěže o bílý dres nemůžeme. Redukované pořadí favoritů soutěže do 25 let podle nás vypadá takto: 

P. Latour

G. Martin +1:49

E. Bernal +8:32

D. Gaudu +15:42

M. Soler +17:16

Ani v ostatních soutěžích není rozhodnuto. Ve vrchařské soutěži je vše před námi, žádné opravdové kopce zatím nebyly. Bodovací soutěž je rozjetá naplno. Chvíli se zdálo, že by Fernando Gaviria mohl soupeřit s Petrem Saganem, ale nyní už je příliš daleko od Sagana. Ale do konce Tour zbývají dva týdny, stát se může ledacos. 

Foto Sirotti