Remco Evenepoel měl v průběhu 11. etapy velké potíže především na gravel úsecích. V prvním prašném sektoru se okamžitě propadl na konec skupiny a následně odpadl. Dokázal se s pomocí svých týmových kolegů vrátit, ale problém měl i na dalších sterrati. Na třetím úseku už v čelní skupině měl jediného týmového kolegu - Joãa Almeidu. 

Jenže když Evenepoel odpadl, trvalo nezvykle dlouho, než si toho Almeida všiml a k lídrovi svého týmu se vrátil. Vracet se však nejspíš vůbec nechtěl, měl to včak nařízeno od sportovního ředitele. Evenepoel na štěrku trpěl, ztrácel nervy a opět od Almeidy odpadl. „Byly to pekelné okolnosti. Joao udělal, co musel. Nemáme mu co vyčítat,“ řekl po středeční etapě Klaas Lodewyck, sportovní ředitel týmu Deceuninck - Quick-Step. 

Také Evenepoel svého týmového kolegu chválil: „Několikrát jsem hlásil do vysílačky, že už nejsem ve skupině. Ale spojení bylo špatné a v autě ani João to neslyšeli. Jsem vděčný týmu a Joãovi za to, co pro mě udělali.“ Evenepoel v jednom okamžiku, když podruhé neudržel Almeidovo tempo, demonstrativně vytrhl sluchátko vysílačky z ucha. „Byl jsem na hranici svých možností a nepotřeboval jsem k tomu komentář. Nemyslel jsem to špatně, ale nepotřeboval jsem zrovna nic slyšet.“ 

O tom, že ve Vlčí smečce, jak se týmu Deceuninck - Quick-Step přezdívá, není vše ideální, svědčí Almeidovo vyjádření do portugalských médií: „Cítil jsem se dobře a mě jsem skvělý pocit ze závodu. Měl jsem šanci porazit nejlepší závodníky, ale musel jsem plnit rozkazy z doprovodného auta. Chtěi, abych počkal na Remca. Jestli se cítím zklamaný? Raději budu zticha, než abych řekl, co si opravdu myslím. Každý den se učím něco nového, ale cyklistika je kolektivní sport a na starosti ho mají sportovní ředitelé.“

Spolupráce Evenepoela s Almeidou přitom nakonec byla docela úspěšná. Belgičan měl velké potíže ale v cíli ztratil pouze něco přes dvě minuty na Egana Bernala. Rozhodně se nejednalo o výbuch a neztrácí kvůli tomu všechny naděje. Ačkoliv spadl z druhého místa na sedmé. „Měl jsem špatný den, ale ještě není konec, Giro je dlouhé,“ dodává Evenepoel. 

Že vztahy uvnitř sestavy Deceuninck - Quick-Step na Giru nebudou ideální bylo zřejmé už na startu v Turíně. Belgický tým nasadil Almeidu (loni celkově čtvrtého) a Evenepoela jako rovnocenné lídry a rozhodnout se mělo na silnici. Patrick Lefevere, ředitel Deceuninck - Quick-Step navíc ve svém sloupku v belgických novinách potvrdil, že Almeida po sezóně odejde. A o jeho agentovi Joãu Correiovi napsal, že neměl při vyjednávání dostatečný respekt.      

Mladý Portugalec hned na začátku Gira ztratil přes čtyři minuty a pozice lídra spadla do klína Evenepoelovi. Almeida ale není zcela smířen s rolí superdomestika. a nejspíš už se těší, až z belgického týmu odejde. Mluví se o zájmu UAE Emirates a především BORA - hansgrohe.