Elkov-Kasper měl po chorvatské misi v plánu od 23. března sedmietapový Tour de Normandie. Jenže i tento závod, zatím jako jediný francouzský z kalendář UCI, je také škrtnut.

V této chvíli jsou do konce března zrušeny všechny závody v Itálii a k nim se přidaly i oba portugalské, které se měly konat v březnu: jednorázovka Arrabida a etapák Alentejo.

Je velmi nejisté, že se uskuteční i otvíráky české silniční sezóny v Hlohovci a Bíteši.

Pro cyklisty a cyklistiku velmi nepříjemná a vysoce nestandardní situace. Vždycky je to ale o prioritách. A ty jsou aktuálně na straně zdraví, respektive co možná nejúčinnějšímu bránění se masovému šíření nemoci, která hýbe světem.

Istrian Spring Trophy se měl konat po sedmnácté. V minulosti se na stupních vítězů umísťovali i čeští cyklisté: Lubomír Kejval, Tomáš Konečný, Jan Faltýnek a naposledy v roce 2014 Karel Hník.

V loňském roce ho ovládl Felix Gall, který od letoška podepsal na tři roky do Sunwebu. Druhý byl Attila Valter a třetí Georg Zimmermann, oba letošní posily CCC Team. Rok předtím obsadil druhý stupínek Kasper Asgreen, čerstvý vítěz Kuurne-Brusel-Kuurne, před Tadejem Pogačarem, jehož výborně rozjetou sezónu koronavir citelně, ale doufejme že jen dočasně, ovlivnil.

Takže sice dvojkový etapák, ale i odtud se do nejvyšších pater světové cyklistiky katapultují skvělí cyklisté.

O to víc vyniká loňské 6. místo Michala Schlegela, pouhých 19 vteřin za vítězem.

Nezbývá, než být obezřetný, zodpovědný a zachovat klid. I tahle bouře se určitě přežene a zase si budeme v klidu užívat i skvělou cyklistiku. Nadějí v tomto čase nechť nám je skutečnost, že velké závody ve Francii, Belgii, Holandsku včetně španělského Kolem Katalánska zatím v kalendáři drží.