"Doufám, že je to moje poslední Roubaix, ano," směje se Sagan po dotazu reportéra televizní stanice NBC. Klasika Paříž-Roubaix byla prvním monumentem v kariéře Petra Sagana. V roce 2010 po svých vítězstvích v etapách na Paříž-Nice závod nedokončil a první dobrý výsledek zaznamenal v roce 2014, když skončil šestý. V dalších letech měl k vítězství o něco dál, ale v roce 2018, v dresu světového šampiona, byl k neporažení. Zaútočil daleko před cílem, dojel si posledního uprchlíka Silvana Dilliera a na velodromu v Roubaix ho porazil.  

Tento úspěch patří k jeho jednoznačně největším, vždyť vyhrát Roubaix v duhovém trikotu se podařilo jen těm úplně nejlepším cyklistům historie. Eddymu Merckxovi v roce 1968, Francescu Moserovi v roce 1978 a Bernardu Hinaultovi v roce 1981. Pět let po svém slavném vítězství patří Sagan k nejzkušenějším jezdcům v pelotonu, na kontě má 121 profesionálních triumfů a 120. ročník Paříž-Roubaix bude jeho už 36. monumentální klasikou v životě. Na pěti největších klasikách sezóny nedosáhl na tolik vítězství, jak se kdysi předpovídalo, kromě Roubaix vyhrál také Kolem Flander v roce 2016, ale mezi nejlepší klasikáře patřil dlouhá léta, vždyť v první desítce dojel na 17 monumentech. 

Letos nepatří ani mezi širší okruh favoritů, ale jen loučit se nechce. Je poslední vítězství stále možné? "Bylo by to pěkné. Možné je všechno, na Paříž-Roubaix nikdy nevíte, co se stane. Mnohokrát nevyhrál favorit, takže možné je všechno. Uvidíme, budu se snažit." 

Sagan se na Roubaix vrací po dvou letech, loňský ročník nejel a mezi nejlepší patřil naposledy v roce 2019. Tehdy skončil pátý, 42 sekund za vítězným Philippem Gilbertem. Od té doby se vyměnila celá generace klasikářů, nikdo z první desítky nepatří mezi velké favority (ačkoliv Nils Politt, Florian Sénéchal a Yves Lampaert mohou uspět i letos). Při svém posledním pokusu o vítězství na monumentální klasice se bude Sagan opírat o týmové kolegy Edvalda Boassona Hagena, Geoffreye Soupého, Anthonyho Turgise, Driese Van Gestela a své věrné druhý Daniela Osse a Macieje Bodnara.