Je spolufavoritem a většinou největším favoritem jarních klasik, ale ty nejdůležitější závody se mu nedaří vyhrát, zatím má jen jedno vítězství na monumentální klasice, před dvěma lety. 

Všichni proti Saganovi

Nese se to komentáři a diskusemi, nejen na Slovensku. Ale je to jen částečná pravda. Ano, nikomu se přiliš nechce do úniku se Saganem, který bývá většinou tím teoreticky nejrychlejším ve skupině. Soupeři se z pochopitelných důvodů chtějí zbavit rychlejšího soupeře. Ale nejen Sagana. Všichni tempaři se snaží využít příležitostí k tomu, aby na trati utrhli sprintery. Fabian Cancellara se musel umět odpoutat od Alexandra Kristoffa, Petra Sagana, Oscara Freireho..., ti by ho nejspíš v přímém souboji na pásce porazili. I když spurt po 260 kilometrech je trochu jiný.


Sagan se v minulosti snažil tvořit závod aktivním pojetím, ale dost často to přehnal a v samotném spurtu měl méně sil, než soupeři. Můžeme si to připomenout na loňském Milán - Sanremo, ale třeba i na loňském i předloňském Omloopu. A v dalších závodech.

Vloni otočil taktiku, zatvrdil se, snaží se vyčkávat. Tahle taktika mu ve své podstatě přinesla poslední dva světové tituly.

Jenže je to rozumné v klasikách a monumentech? Zůstat tak moc pasivní? Neměl by soupeřům opět víc znepříjemnit život už na trati? Neměl by raději jet ve tříčlenné skupince, i když s těmi nejsilnějšími, než ve skupině dvaceti jezdců, kde mají tři týmy tři až čtyři jezdce? V takovém rozložení sil, jako bylo v závěru Flander, bude vždy za hlupáka. I když je tam teoreticky nejsilnější, ale sám.

Zlatý hoch

Sagan svému týmu přináší největší pozornost, je jasnou mediální jedničkou mezi profesionálními cyklisty, jemu to přináší šest miliónů euro za sezónu. Také mu to pochopitelně přináší největší ohleduplnost k vlastní osobě. Vytvořil si kolem sebe tým, od mechaniků, přes maséry až k sportovnímu řediteli. A všichni většinou jeho "neúspěchy" omlouvají.

Mnoho jiných cyklistů by si chtělo na své konto připsat podobné "neúspěchy". Ale, aby se stal opravdovou historickou legendou, musí si připsat vítězství v těch nejdůležitějších závodech a ono se to od něho očekává.

Jestli dělá chybu v tom nejzákladnějším přístupu k závodům, tak kdo mu to rozmluví, je kolem něho nějaká taková osobnost?

Vloni po závodě Gent-Wevelgem mu měl někdo vyčinit, že takto ne, že tohle byla hloupost, že je to kontraproduktivní přístup k podobné situaci v závodě. Timto způsobem se dá jen prohrát, k vítězství to nevede. Bohužel od toho závodu dělá většinu rozhodnutí na trati ve svůj vlastní neprospěch.


Ale jak z toho ven? Podívejme se na nedělní titulky ve slovenském tisku: 

Nástojčivé gestá nezabrali. Saganovi opäť nik nepomohol, skončil šiesty

Sagan: Ostatní urobili chybu, takto bude Quick-Step vyhrávať všetko

komentáře:

Vyhral Niki Terpstra, Sagan prešiel cieľom na šiestom mieste. Po prejdení finišom sa novinári vrhli na holandského jazdca tímu Quick-Step Floors, no väčšia časť bežala za hviezdnym Slovákom, ktorý presvišťal okolo nich a iba krútil hlavou z istého znechutenia, že opäť ostal na všetko sám.

a vlastní názory:

"Na to aby ma zišli, tak ťahali všetci a potom keď už ma zišli, tak čo zasa... skončil pretek?"

"Mohli ste to všetci vidieť aj v televízii, ako to vyzeralo. Momentálne je zložitejšie pretekať sa v mojom postavení, pretože ostatní dobrí jazdci skrátka nechcú spolupracovať,“ posťažoval sa krátko po konci 102. ročníka slávnych jednodňových pretekov 28-ročný Žilinčan.

vypovídají o názoru médií, většiny slovenských příznivců a jeho vlastnímu postoji k závodění. A není to zrovna dobře pro samotného Petra Sagana.

Peter Sagan je v pasti, ale z větší části vlastní vinou.

Foto Sirotti