Tým BORA - hansgrohe udělal 10. etapu Gira těžkou pro všechny sprintery. Peter Sagan se chtěl zbavit nejrychlejších soupeřů a v kopcích se mu to podařilo. BORA - hansgrohe nasadila vysoké tempo už 53 kilometry před cílem a nejdříve utrhla Dylana Groenewegena (Jumbo - Visma), po něm také Davida Dekkera (Jumbo - Visma) a Tima Merliera (Alpecin - Fenix) a kilometr před vrcholem posledního stoupání Vallico della Somma také Giacoma Nizzola (Qhubeka Assos). 

Nikdo z nich se nedokázal vrátit zpět a zbylých 38 kilometrů bylo především na týmech BORA - hansgrohe a Israel Start-Up Nation. V pelotonu se totiž udržel rychlý Davide Cimolai, ale skrývali se zde také Elia Viviani (Cofidis) a Fernando Gaviria (UAE Emirates). V technickém závěru etapy se dopředu opět posunuli jezdci týmu BORA - hansgrohe, ale samotný spurt s mírnou pravotočivou zatáčkou 300 metrů před cílem rozjel Juan Sebastian Molano (UAE Emirates). 

Sagan se za Molanem rozjel do velmi vysoké rychlosti, za sebou vezl Gaviriu, ale před sebe ho nepustil. Cílovou pásku protnul jako první a slaví své druhé etapové vítězství na Giru při druhé účasti. Druhý skončil Gaviria, třetí Cimolai, čtvrtý Stefano Oldani (Lotto Soudal) a pátý Gianni Vermeersch (Alpecin - Fenix).

Pád jednoho závodníka týmu DSM v posledním kilometru závodu sice zdržel všechny favority na celkové pořadí, ale díky pravidlu 3 kilometrů žádné časové rozdíly nevznikly. Egan Bernal (Ineos Grenadiers) nadále drží růžový dres. Do fialového trikotu se letos poprvé oblékl Peter Sagan, má 108 bodů, druhý Gaviria 91, stejně jako třetí Cimolai. 

„Zkusili jsme, co dokážeme. Musím poděkovat všem svým spolujezdcům, odvedli působivou práci. V posledních dvou stoupáních jeli na plný plyn, aby odpadli sprinteři. Bohužel ne všichni,“ smál se trojnásobný mistr světa. „Ale vyhrál jsem a jsem s tím moc spokojený. Když Caleb Ewan vyhrál podruhé, byl jsem taky hodně silný. Začal jsem spurtovat zezadu a měl dobrou rychlost, ale pak jsem se nechal zavřít. Ale teď jsem obzvláště šťastný, že jsem dnešní etapu vyhrál. Tým odvedl skvělou práci.“

Sagan je nově i favoritem bodovací soutěže. Ještě bude mít několik příležitostí bodovat. Beru to den za dnem. Byla to teprve desátá etapa, takže je před námi ještě půl Gira, ale pro to udělám maximum."


Excelentní BORA - hansgrohe

Dlouhý únik dnes neměl šanci. A opět se v něm objevili závodníci, na které jsme ve vedoucí skupině zvyklí: Simon Pellaud (Androni Giocattoli - Sidermec), Umberto Marengo (Bardiani - CSF - Faizané), Samuele Rivi (EOLO - Kometa), Taco van der Hoorn (Intermarché - Wanty - Gobert) a Kobe Goossens (Lotto Soudal). Za nimi se v hlavním poli složily týmy téměř všech sprinterů a spolupracovaly na sjíždění nevelkého odstupu. 

53 kilometry před cílem začala kopcovitá pasáž etapy a vpředu pelotonu se seřadili jezdci BORA - hansgrohe. Jejich cíl byl jasný, zvýšit tempo a postupně utrhnout nejrychlejší sprintery. V podstatě ihned to odnesl Dylan Groenewegen. Nizozemec se neudržel v prvním malém stoupání. Uprchlíci byl dostiženi 43 kilometry před cílem, na začátku dlouhého stoupání Valico della Somma. A o další kilometr dál se Bora dokázala zbavit Tima Merliera, což bylo důležité nejen do samotného dojezdu, ale také pro bodovací soutěž. 

Odpadl také Dekker a po něm Nizzolo. Mistr Evropy se snažil co mu síly stačily, ale na vrcholu ztrácel s malou skupinou několik sekund. Bora musel pokračovat v nastaveném tempu i ve sjezdu, ale kromě Sagana zbyli vpředu už jen tři jeho týmoví kolegové. Pro německý celek to byl těžký úkol, ale naštěstí jim pomohl tým Israel Start-Up Nation, který také nechtěl, aby se sprinteři vrátili.  

Nizzolo se odhodlal k poslední zoufalé akci a společně s Victorem Campenaertsem (Qhubeka Assos) se pokusili dojet zpět, ale rozhodčí v souladu s pravidly odstavili kolonu a Nizzolo brzo poznal, že nemůže soupeřit s celým pelotonem. Peloton se blížil k rychlostní prémii a Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step) chtěl 3 bonusové sekundy do celkového pořadí. Ineos Grenadiers musel reagovat. Nakonec prémii vyhrál Jhonatan Narváez z Ineosu, Evenepoel získal 2 sekundy a Bernal 1 sekundu. 

V posledním kilometru spadl Max Kanter (DSM) a způsobil mírný chaos. Elia Viviani se zdržel a musel si dojíždět dopředu. Favorité na celkové pořadí včetně Egana Bernala, Evenepoela a dalších. Vpředu zůstal například Aleksandr Vlasov (Astana - Premier Tech) a získal v cíli náskok 21 sekund, což by ho posunulo na druhé místo s odstupem jediné vteřiny od vedení. Ale rozhodčí udělili celému pelotonu stejný čas. Takže se nic nezmněilo. Pouze Evenepoel snížil ztrátu na 14 sekund, Vlasov ztrácí 22 sekund.