Sam Bennett (Deceuninck - Quick-Step) v Saint-Cyr-l´École dokázala, že v současnosti na světě není lepší sprinter. Irský cyklista si poradil i bez velké podpory svého týmu, stačil mu Michael Mørkøv (Deceuninck - Quick-Step) a při spurtu nezvykle držel páky, což mu také určitě nepomohlo. Měl však nejvíce sil a v náročné dojezdu do mírného stoupání porazil Arnauda Démara (Groupama - FDJ) a Madse Pedersena (Trek - Segafredo). 

Paříž - Nice se přezdívá "Závod za sluncem", ale v Saint-Cyr-l´École nedaleko Paříže slunce svítilo už dnes. Pro závodníky proto byly snesitelnější tradičně nízké teploty. Jako jediný se do dlouhého úniku vydal Fabien Doubey (Total Direct Energie) a vyhrál první dvě vrchařské prémie, díky čemuž se po etapě oblékl do dresu nejlepšího vrchaře. Doubey samozřejmě neměl šanci udržet se ve vedení až do cíle, týmy Deceuninck - Quick-Step a Groupama - FDJ kontrolovaly rozestupy. 

Fabien Doubey

Ale 53 kilometry před cílem přišel nečekaný útok Philippa Gilberta (Lotto Soudal), ke kterému se přidali Stefano Oldani (Lotto Soudal), Chris Lawless (Total Direct Energie) a Anthony Perez (Cofidis). 48 kilometrů před cílem dojeli Doubeyho, ale vzápětí odpadl Lawless a na čele zbyli čtyři jezdci velmi malým náskokem kolem půl minuty. V pelotonu panoval klid, dokud nedošlo k pádu, do kterého se zapletl také Richie Porte (Ineos Grenadiers). Zkušený Australan zkusil pokračovat, ale kvůli silným bolestem v oblasti kyčle musel vzdát.

Nervozita v pelotonu rostla s přibývajícími kilometry. 30 kilometrů před cílem byla dostižena Gilbertova skupina, ale to nebyl konec všech útoků. Opět to zkoušel tým Lotto Soudal, tentokrát Kobe Goosens. Ani jemu to dlouho nevydrželo, ale další únik byl nebezpečnější, zaútočila skupina sedmi jezdců: Søren Kragh Andersen (DSM), Edward Theuns (Trek - Segafredo), Mattia Cattaneo (Deceuninck - Quick-Step), David de la Cruz (UAE Emirates), Pierre Latour (Total Direct Energie), Cyril Gautier (BB Hotels) a Kristian Sbaragli (Alpecin - Fenix). Jenže jejich spolupráce byla dost slabá a 10 kilometrů před cílem už byli zpět v pelotonu.

Poté se vše chystalo na hromadný dojezd a potřeba byly ostré lokty. Dlouho držel tempo tým Trek - Segafredo, poté Groupama - FDJ a nakonec BORA - hansgrohe. Německý tým vypustil svého sprintera příliš brzo, ve stoupajícím dojezdu mu došly síly a dokončil na šestém místě. Naopak Bennett si počkal na později a jasně porazil Démara a Pedersena. 

Sam Bennett

"Bál jsem se, že nebudu dost dobrý, ale zvládl jsme to. Tým odvedl skvělou práci. Posledních patnáct kilometrů jsme byli trochu zablokovaní, ale dnes to bylo hodně chaotické. Kvůli zúžení před cílem to bylo složité, ale tým mě dovezl na dobrou pozici. Na posledním kilometru jsem byl vpředu. Michael Mørkøv byl opravdu klidný, dostal mě na správné místo. Jsem proto rád, že jsem práci dokončil,“ říká Bennett a zmiňuje klíčovou úlohu svého nejdůležitějšího domestika. 

Bennett se také oblékl do žlutého dresu lídra celkového pořadí a vede i bodovací soutěž. Nejlepším mladým závodníkem je Jasper Philipsen (Alpecin - Fenix), dnes čtvrtý v cíli. A nejlepším vrchařem Fabien Doubey.