Časovka měla stoupavý charakter po celé trase. Zhruba na 11. km museli cyklisté překonat kilometrové stoupání s průměrným sklonem 7,3%. Takže hlavními favority nebyli hřmotné a hmotné časovkářské typy, jakými jsou Ganna či Bodnar, ale borci, kteří umí časovku i kopec. Jakými jsou Evenepoel či Sevilla.

Jelo se na klasických silničních bicyklech, vzadu se však nasazovalo diskové kolo a vepředu samozřejmě vysoký ráfek.

Podél trati kempovali stovky místních a dobře se bavili u piknikových stolů.

První opravdu dobrý časovkář vyrazil na trať jako 16. v pořadí Tom Bohli (UAE). Sice v předešlých dvou etapách patřil společně se Serrym (Deceuninck) k pracantům, jejichž úkolem bylo držet únik na přijatelný časový rozdíl a nakonec se i postarat o jeho sjetí. Ale i tak stanovil průběžný nejlepší čas, a to o plných 59 sekund, než dosud první v pořadí. Jenže má v týmu jiné úkoly i v dalších dnech, takže bylo zřejmé, že do toho nedal zdaleka všechno.

A také netrvalo dlouho a jeho čas překonal o 34 sekund Argentinec Leonardo Cobarrubia (SEP de San Juan). Tento 21 letý mladík na argentinském šampionátu v časovce 2019 skončil 5. v kategorii U23.

Když projel cílem Pieter Serry, bylo jasné, že i on šetřil síly na další dny. Pieter byl prvním z předlouhé řady závodníků, kteří ztráceli po dvou etapách na vedoucího Gaviriu pouhých 10 sekund.

Na Cobarrubiu o 4 sekundy nestačil ani kanadský časovkářský šampion z roku 2019 Robert Britton (Rally).

Pak se ovšem přiřítil další borec z amerického Rally Gavin Mannion a o 11 sekund se usadil do židle průběžně vedoucího závodníka.

O 5 minut později ho ale překonal excelentní časovkář Bory Maciej Bodnar a to o 16 sekund.

Prvním z favoritů na celkové pořadí projel cílem Eduardo Sepúlveda (Movistar) a usadil se na průběžném 4. místě 29 sekund za Bodnarem. Velmi dobrý výkon!

Svého kolegu z týmy Rally na 2. pozici překonal o 3 sekundy Colin Joyce. Borci z Rally se tedy opravdu předvedli skvěle!

Na mezičase na zhruba 6. km ztrácel na Bodnara 6 sekund další vynikající časovkář Nelson Oliveira (Movistar), a pouze 1 sekundu za ním zaostával Zdeněk Štybar. Jenže druhá polovina, která obsahovala náročnější stoupání, se Zdeňkovi už tak nepovedla a na Bodnara v cíli ztratil 40 sekund, což v té chvíli znamenalo průběžné 8. místo.

Óscar Sevilla (Medellin), jeden z favoritů celkového pořadí, na mezičase na Bodnara ztrácel pouze 4 sekundy! A to ho pro něj příhodnější stoupavá část teprve čekala!

Evenepoel, za nímž se na startovní rampu postavilo ještě dalších 39 cyklistů, na mezičase naděluje Bodnarovi 36 sekund!

Oliveira v cíli překonává Bodnara o 2 sekundy.

Jenže se na prvním místě ohřál jen chvilku. Přiletěl totiž 43 letý Sevilla a dal mu 17 vteřin a opanoval průběžné vedení.

Pak už ovšem protíná cílovou čáru Remco Evenepoel a o vítězi nejen časovky, ale celého závodu, je nejspíš rozhodnuto: 1:08 min. před druhým Sevillou!

Pouze o sekundu hroším časem, než dosáhl Bodnar, zaujal Alexander Jevtušenko z ruské reprezentace, který v polovině loňského roku skončil v Gazpromu a zatím ve svých 26 letech nesehnal místo ani v žádném kontinentálním týmu.

Filippo Ganna (Ineos) v dresu italské reprezentace ztrácel na mezičase na Evenpoela pouhých 13 sekund, jenže pak přišel kopec a tam bylo vidět, jakým hendikepem je jeho váha (193 cm, 76 kg). Nakonec z toho byla ztráta „pouhých“ 32 sekund na Evenpoela, což s ohledem na profil trasy je pro Gannu velmi dobré vysvědčení.

Jsme hodně zvědavi na Brandona McNultyho (UAE), juniorského světového šampióna a 3. z letošního Yorkshiru v U23 v časovce. Nakonec průběžné 5. místo a -1:26 min.

Kamery na trati sledují Petera Sagana. Nad přehradní nádrží Punta Negra, kde je umístěn cíl časovky, se vytváří bizarní mračno a v dáli se blýská. A docela se rozfoukalo.

Do první desítky se ještě prosadil nováček v týmu Petera Sagana, 24 letý Matteo Fabbro, který sem přišel z Katushe: -1:41 min.

Poslední závodníci už jeli v dešti a větru, což platilo i pro Petera Sagana, který proto pojal zvláště druhou část časovky tréninkově. Počasí zdá se ovlivnilo i přímý přenos, který začal být zmatečný a nepřehledný. Jenže o nic už moc nešlo, protože dojížděli sprinteři, kteří stejně neměli v dnešní časovce žádné zvláštní ambice.

Zdeněk Štybar měl na mezičase 8. nejlepší čas, v druhé části už to bylo o něco horší, ale i tak dokončil na velmi solidním 17. místě -2:07 min. za vítězným Evenepoelem. Celkově mu patří 16. příčka.

Společně s Evenepoelem a Serrym se postarali o to, že Deceuninck se dostal do čela týmové soutěže. Bodnar, Fabbro a Poljanski posunuli na 2. místo Boru a již zmiňovaní američtí chlapci z Rally jsou průběžně 3.

Dnes čeká cyklisty zvláštní etapa. Je dlouhá 186 km a zhruba od 85. km začnou stoupat z výšky 750 metrů nad mořem, aby se po 20 km vyšplhali do výšky 1500 metrů, přičemž v tomto stoupání budou k mání body na jedné vrchařské trojce a dokonce dvou jedničkách. Tady se bude asi hodně snažit Paredes (Medellin), dosavadní lídr vrchařské soutěže.

Jenže z nejvyššího bodu, který je na 105. km, budou cyklisté do cíle, jenž se nachází ve výšce 850 metrů, už jenom klesat, takže ti, co zaostanou ve stoupání, budou mít dobrých 80 km na to, aby dojeli zase dopředu. Proto je pravděpodobné, že nakonec mezi sebou budou rozhodovat zase sprinteři.

Následuje den volna a pak už královská etapa. I když vše nasvědčuje tomu, že o celkovém vítězi – pokud se nestane nic mimořádného (viz Alaphilippovy žaludeční potíže, kvůli nimž do dnešní časovky nenastoupil) – je rozhodnuto.

Ze současného čela celkového pořadí by měl být hlavním adeptem na 2. místo Óscar Sevilla. V tříleté historii závodu tady byl 2x druhý a loni 3.!

Z první desítky průběžného pořadí dokáží slušně přejet kopce mladíci McNulty i Fabbro.

Známá jména, které by měla usilovat o čelní příčky v královské etapě, si po časovce stojí takto: 12. Sepúlveda -1:56, 17. Poljanski (Bora) -2:08, 22. Schelling (Israel) -2:17, 26. Paredes -2:21, 31. Martin (Cofidis) -2:27, 35. Rujano (Venezuela) -2:30, 56. Betancur (Movistar) -3:05.