Na 2. místě průběžného pořadí je sice díky svým časovkářským kvalitám Filippo Ganna, ale nedá se čekat, že by mohl v této etapě obsahující extrémní výškové rozdíly pozici udržet.

Důležitým adeptem na dobré umístění a získání předních pozic v celkové klasifikaci je Eduardo Sepúlveda (Movistar), který ztrácí 48 sekund na Sevillu. Profil etapy by měl vyhovovat i Guillaume Martinovi (Cofidis), který se ve velmi dobrém světle předvedl v předešlé etapě při stoupání na dlouhý kopec, v němž organizátoři umístili hned 3 vrchařské prémie. Jeho ztráta na Sepúlvedu činí před dnešní etapou 31 sekund. Výborně si vedl v časovce i ve zmíněném stoupání ve 4. etapě mladý Brandon McNulty (UAE), který se díky tomu usadil na 5. příčce celkového pořadí pouhých 18 vteřin za Sevillou, a určitě má v plánu v první pětce zůstat i po této extrémně náročné etapě. Udržení vedoucího postavení v soutěži o nejlepšího vrchaře, pomoc týmovému kolegovi Sevillovi i vlastní ambice v etapě, v níž loni skončil druhý, se dají předpokládat u Cesara Paredese (-2:22 min.). Předvést, že stále nepatří do starého železa, a případně se svým výkonem poprat o profesionální smlouvu určitě chce vrchařský specialista 38 letý José Rujano (Venezuela), který má před etapou manko na Evenepoela 2:31 min.

Míchat kartami by mohli i další cyklisté, pro které kopce nejsou noční můrou: Poljanski a Fabbro (Bora), Schelling (Israel), Pellaud, Flórez a také Bais (Androni), který má ambice i ve vrchařské soutěži, v níž mu prozatím chybí pouze dva body na první místo Paredese. K ruce Martinovi by měl být v kopcích Luis Angel Maté, dobrý vrchař býval i Carlos Betancur (Movistar). Překvapit může také někdo z domácích latinsko-amerických cyklistů v místních nebo národních týmech.

Na cyklisty po úvodních rovinatých kilometrech čeká první mírné, ovšem 18 km dlouhé stoupání coby VP 3. kategorie. Po zhruba 25 km od jejího vrcholu začnou opět stoupat na 11 km dlouhý a o trošku méně pozvolnější kopec, v němž pořadatelé umístili dvě VP 2. kategorie. A konečně po přibližně 30 km relativně rovinatém úseku je čeká finále v podobě 19 km stoupání do cíle do Alto Colorado (2.624 m.n.m.), s průměrným sklonem 4,4%. Kromě délky a sklonu zde bude určitě hrát významnou roli nadmořská výšky, jakož i to, že stoupání je odkryté větrům, které tu nejsou nijak vzácné.

Od Zdeňka Štybara, který se před etapou nachází na velmi dobré 14. příčce, se očekává hlavně podpora lídra. Po odstoupení Alaphilippa jsou společně se Serrym jediní dva muži z týmu, od kterých Evenepoel může očekávat účinnější pomoc ve stoupáních.

Závěrečnou část etapy vysílá Eurosport dnes od 23:00 hod.