Etapa byla specifická tím, že měla cíl na Autodromu v San Juanu, že byla převážně rovinatá, s dvěma vrchařskými prémii 3. kategorie uprostřed etapy, a že úplný závěr se odehrával ve zvlněném terénu, který by mohl komplikovat situaci čistokrevným sprinterům.

Teplota vzduchu se pohybovala kolem 38 st. Celsia a větší část etapy se jela na širokých, otevřených silnicích.

40 km od startu se pohybovala na čele trojice Aranburu (Fundación), Stojnic (Vini) a Jurado (Panama) a měla k dobru 4 min. Jurado byl v úniku už ve 2. etapě a vedl si v něm velmi dobře. Společně s Carpenterem (Rally) vydrželi nejdéle až na metu 11 km před cílem. Byl také nejlépe postaveným z trojice dnešních uprchlíků, ovšem -18:02 min. za Evenepoelem.

Sprinterskou prémii na 51. km vyhrál právě Jurado. Před první VP však měl defekt a musel měnit kolo. Jenže vše stihnul tak akorát, aby vyhrál i tuto prémii.

Před druhou VP ale peloton únik sjel, protože v balíku byl zájem o body. Martin (Cofidis) měl totiž stejný počet jako Paredes (Medellin). Paredese ovšem musel zastoupit jeho týmový kolega Sevilla, Martin tak bral body „pouze“ za 2. místo. Ovšem i to mu stačilo, aby definitivně rozhodl o svém vítězství v této soutěži, jelikož zítra už žádná VP není na pořadu.

Po sjezdu z druhé VP využili klidu v pelotonu čtyři borci k druhému úniku dne. Byl v něm Maestri (Bardiani), Renzo (Vini), Rosas (Cuyo) a Fraysse (Argentina). Tuhle skupinu už peloton nepustil příliš daleko, jejich maximální náskok překračoval jen o málo jednu minutu.

O kontrolu uniknuvších skupin i celého pelotonu se staraly především týmy, které měly ambice a lidi na vítězství v etapě. Za UAE se točil na špici opět Bohli, Boru zastupoval Bodnar.

Deceuninck Quick-Step včele s Evenepoelem dnes na špici nepracoval, ale pohyboval se blízko samého čela, aby omezil riziko nějakých komplikací z případných kolizí.

17 km před cílem byl zlikvidován i druhý únik a vše se mohlo začít formovat k závěrečnému souboji o etapu.

Poslední 4 km se odehrály na široširých silnicích Autodrómo El Villicúm. Na čele se srovnali chlapíci z týmu Israele. Ovšem za nimi čekali na správnou příležitost Gaviria a Peter Sagan pilotovaní svými bodyguardy. Vše směřovalo k závěrečnému sprintu jako v předešlých rovinatějších etapách.

Jenže zhruba 700 metrů před cílem za to vzal Zdeněk Štybar takovým způsobem, že ostatním vyrazil dech. První, kdo pochopil, že to Zdeněk může dotáhnout až na cílovou čáru, byl Molano (UAE), ale i pro něj už bylo pozdě. Zdeněk dokázal udržet takové tempo, že nikomu nedal šanci!

Famózní vítězství a velký příslib pro jarní klasiky.

Svou sbírku podiových umístění zkompletoval Rudy Barbier (Israel) třetím místem, když už tady dokázal vyhrát i být druhý. Gaviria, když viděl úsilí kolegy Molana a zároveň zbytečnost vlastního úsilí pokusit se o etapu, vyvěsil. Daniel Oss se snažil dovézt ke Zdeňkovi Petera Sagana takovým způsobem, že skončil za sprinterem týmu Androni Manuele Bellettim a před Peterem na 5. místě.

Zítra je na pořadu poslední, 141 km dlouhá etapa, která se jede v ulicích San Juanu a na cyklisty čeká 9 okruhů. Měla by to být jasná záležitost pro sprintery. Ovšem pokud je někdo nezaskočí, jako dnes Zdeněk Štybar.