Luboš Lom se vryl do paměti fanoušků české cyklistiky jako profesionální závodník a to především svým 135 kilometrů dlouhým sólovým únikem na Paříž - Roubaix v roce 1994, ale také jako úspěšný podnikatel a obchodník s cyklistickým zbožím. Bohužel od roku 2013 bojuje s mnohočetným myelomem, onkologickým onemocněním kostní dřeně.

"Když ho na Silvestra 2013 rozbolela záda, myslel si, že to jen "klasicky" přetáhl na kole. Bolest se však stupňovala, a tak ho ještě ten večer odvezla záchranka. Po sérii vyšetření v nemocnici, která nic neodhalila, zazněla nekompromisně až diagnóza z hematoonkologie - mnohočetný myelom. Krutý verdikt s průměrnou dobou dožití 6 let. V tu dobu mu bylo ale jen 48 a tak jsme všichni doufali, že naplánovaná léčba zabere a táta se zase vrátí do aktivního života. A to se také podařilo. Čtyři cykly chemoterapie a autologní transplantace kmenových buněk udržely nemoc 5 let na uzdě a táta tak mohl žít relativně normálním životem. I přes občasnou bolest zad začal zase pracovat, jezdit na kole a hlídat svou milovanou vnučku," píše rodina Luboše Loma na nové založené webové stránce lubos-myelom9.

"Avšak v srpnu 2018 přišla bohužel další špatná zpráva, když výsledky pravidelného vyšetření potvrdily relaps (návrat) onemocnění, které se v následujících dvou letech rozšířilo prakticky do většiny kostí a vytvořilo nádorové masy, které začaly utlačovat důležité orgány a působily tátovi krutou a neutlumitelnou bolest. Ani přes nasazení několika typů léčby se jeho stav nelepšil a jeho ošetřující lékař nám na začátku listopadu 2020 oznámil, že další léčba pro něj v ČR neexistuje, a odkázal nás na péči paliativního týmu s tím, že tátovi zbývá pár týdnů života. V tu dobu táta již nechodil, nebyl schopen se sám zvednout z postele, nejedl, trpěl nesnesitelnými bolestmi. Ale víra, že nemoc nakonec porazí, ho nikdy neopustila."

"Po sérii doporučení od spolužáků z medicíny pracujících v zahraničí a konzultací s neskutečně ochotnými doktory v Německu jsme dospěli až k doktoru Hänelovi z Klinikum Chemnitz, který nám po prostudování tátova případu dal k našemu překvapení nabídku léčby, která by mu mohla zachránit život," stojí dále na zmíněné webové stránce. 

Léčba v Německu je velmi nákladná a rodina Luboše Loma proto založila sbírku, je třeba získat 75 tisíc eur. Do sbírky můžete přispět i vy, prostřednictvím  transparentních účtů, které najdete na lubos-myelom9.