Sergio Higuita přestoupil teprve loni v květnu do World Tour týmu a hned od začátku působení v této nejvyšší divizi prokazuje svůj mimořádný talent. V každém závodě, v kterém v loňském roce startoval, dosáhl pozoruhodných výsledků, s výjimkou jednoho malého etapáku a dvou posledních italských říjnových jednorázovek.

Počítejme spolu: nejprve 4., 6. a 12. na Mallorce, pak nejlepší mladík na Valencianě, 7. celkově a 2. v etapě na Ruta del Sol, celkově 5. a vyhraná etapa na Volta Alentejo, 3. a 4. na dvou španělských jednorázovkách, dvě pódiová umístění a celkově 2. na Kalifornii, celkově 4. v Polsku, celkově 14. a vítězná etapa na Vueltě (!), 4. na MS U23, a konečně 3. na Emilii a 5. na Tre Valli. Další mimořádný talent z kolumbijských náhorních plošin!

Na start kolumbijského mistrovského závodu na silnici se postavilo 106 cyklistů. Z toho jich 15 obléká dresy WT týmů nebo ProTour (Arkéa-Samsic).

Závod se jel na 18 km okruhu a dohromady cyklisté, kteří se podívali do cíle, natočili 217 km. V každém okruhu se jim postavilo do cesty 1,7 km dlouhé stoupání s průměrným sklonem 7,4%. Cíl byl pak umístěn v tomto stoupání.

Jezdci z WT týmů také udávali tón celému závodu a nakonec jich v první desítce najdeme 8. V poslední části závodu odjela dvojice Higuita a Iván Sosa (Ineos). Ve stíhací skupině měl zhruba 45 km před cílem pád jeho týmový kolega Bernal, ale dokázal se do skupiny vrátit.

Aby smůly Ineosu nebylo dost, ve vedoucí dvojici havaroval 20 km před cílem i Sosa, a závod tím pro něj skončil. Pro vítězství si tak sólovým způsobem dojel Higuita, který nadělil 1:15 druhému Bernalovi. Jen 2 sekundy za Bernalem projel cílovou čárou týmový kolega Higuity a čerstvý mistr Kolumbie v časovce Felipe Martínez, který si v boji o místo na podiu poradil s Nairo Quintanou.

Čtyři vteřiny za touto dvojicí dojel Esteban Chaves, což je hodně dobrá zpráva pro Mitchelton-Scott. Zdá se, že se Esteban dostává pro prodělaných zdravotních trablích do bývalé formy. Jen pár sekund za ním skončil velezkušený v minulosti dvojnásobný národní šampión Sergio Henao (UAE) a pár dalších sekund Edwin Ávila (mistr Kolumbie 2016). Z jeho výkonu musí mít smíšené pocity v Israel Start-Up Nation, jelikož s ním nakonec sice obnovili smluvní vztah, ale pouze na úrovni development týmu, v němž je kolegou našeho Daniela Turka.

Na 8. místě dokončil Christian Montoya z kontinentálního kolumbijského Medellinu, který ale není tak úplně neznámou postavou: loni na San Juanu, který dnes končí poslední etapou, dojel v královské etapě do cíle ve vedoucí trojici společně s Anaconou a Paredesem a celkově skončil 13.

Kolumbijské mistrovství oslavují především v EF Pro Cycling, jelikož si z něj odvážejí 3 medaile: Martínez 1. a 3. místo a Higuita vavřín nejcennější. Své nesporné kvality prokázali i Bernal a Quintana, když si připsali 3. a 2., resp. 2. a 4. místo. A spokojený může být i Chaves, který bral dvakrát 5. místo.

Kolumbijci jsou prostě borci a my se můžeme těšit, co provedou s Evropany na blížící se Colombia 2.1, která startuje 11. února a v jejímž průběhu se cyklisté skoro nedostanou pod 2,5 tisíce metrů nad mořem!