Do etapy z Locarna do Moosalpu odstartoval peloton chudší o 30 jezdců. Na vině v převážné většině Covid-19. Mezi postiženými i průběžný lídr Aleksandr Vlasov. Z první desítky už nikdo další nechyběl. Z druhé desítky Hirschi (UAE), Pidcock (Ineos), Urán a Carthy (oba EF Education).

Trasa dlouhá 178 km byla vystavěna dost "jednoduše". Nejprve bylo nutno se z 210 metrů nad mořem postupně vyšplhat na 95. km do výšky 2.480 metrů, pak klesat až se na 157. km dostat do nadmořské výšky 650 metrů a pak zase vzhůru k nebesům do úrovně 2050 metrů, kde byl umístěn cíl. Takže dvě prémie hors categorie (HC), tedy jaksi "mimo kategorii". Cílový kopec byl vyměřen na 18 km s průměrným sklonem 7,6% a maximem 9,6%. Když připočteme značné vedro a silný vítr, pak na cyklisty čekala skutečně pořádná šichta.

Takže Fuglsang (Israel) versus Thomas (Ineos)? Nebo spíše drobný kolumbijský vrchař zvyklý na vysokou nadmořskou výšku Higuita (Bora-hansgrohe). A jak Powless (EF Education)? Či dokonce někdo jiný z popředí průběžného pořadí? To v případě, že se o etapu a současně o celkové pořadí utkají favorité. Existovala i varianta dvou závodů v jednom. Etapa z úniku pro odvážné vrchaře, kteří v pořadí nejsou nebezpeční, a za nimi souboj favoritů o žlutý dres.

V první fázi etapy se na čele vytvořila skupina 12 jezdců: Champousin (AG2R), Denz (DSM), José Herrada (Cofidis), Masnada (Quick-Step), Oliveira (Movistar), Pacher (Groupama-FDJ), Pasqualon (Intermarché), Simmons (Trek-Segafredo), Thalmann (Švýcarsko) Van Moer (Lotto-Soudal), Smith a Matthews (oba BikeExchange). Nejlépe postaveným v soutěži jednotlivců byl před etapou Fausto Masnada (na snímku na čele skupiny) se ztrátou 8:58 min. na Fuglsanga.

První vrchařskou prémii vyhrál podle očekávání jezdec v dresu nejlepšího vrchaře Quinn Simmons (na snímku níže) před Fausto Masnadou. A jelikož bodování tady bylo maximální, tak po této prémii vedl lídr soutěže před Italem z Quick-Stepu o 39 bodů. Náskok uprchlíků se pohyboval v té době kolem 6 minut.

Na čele stíhací skupiny pracovali především domestici Israel-Premier Tech, ale ku pomoci jim byli vehementně jezdci Astany, odkud pro letošek po devíti letech odešel Fuglsang do israelského týmu. Stará láska nerezaví?

Do úniku se dnes se zpožděním přihnal na poslední chvíli i Michael Matthews (na prvním snímku na druhé pozici za Masnadou). S ohledem na profil etapy bylo možno spekulovat, co ho k tomu vedlo. Ukázalo se to v úseku mezi oběma vrchařskými prémiemi. Tam totiž byly umístěny dvě sprinterské prémie. A tím, že je Australan vyhrál, svlékl z černého dresu nejlepšího sprintera Andrease Leknessunda (DSM). A přitom si musel poradit úplně sám, protože Dion Smith odpadl už v průběhu prvního stoupání. V prvním případě se to Matthewsovi pokusil komplikovat Andrea Pasqualon, v druhém už nikdo.

Pak už tu bylo finále. Na úpatí cílového stoupání činil náskok cyklistů v úniku stále kolem oněch 6 minut. Skupina se ale rychle rozdělila a na čele zůstala trojice Masnada, Simmons a Denz. A na špici stíhací skupiny vystřídali jezdce Israele borci Ineosu. 

10 km před cílem to začínalo čím dál víc vypadat na variantu dvě. Tedy na dva závody v jedné etapě. Na úplném čele totiž už zůstal jen Masnada s Denzem a ti měli na zhruba 35člennou skupinu favoritů náskok 5:30 min. A o 3 km dál se nezměnil. Změnilo se ale to, že chlapce Ineosu vystřídali na čele hlavní skupiny opět cyklisté Israele: Krists Neilands a Hugo Houle vezoucí v závěsu Jakoba Fuglsanga.

3,5 km před cílem se ještě navýšila dramatičnost závodu, to když dorazili k vedoucí dvojici Clément Champoussin a José Herrada. Zajímavé bylo i to, že když si Denz, který se většinu času vezl na zadním kole Masnady, zapínal dres, tak mu Masnada razantně nastoupil. Chvíli se ostře závodilo, nejhůř na tom byl Herrada, ale pak se celá čtveřice zase sjela dohromady a nastalo opět status quo.

Zatímco Ineos táhl skupinu, Bora-hansgrohe nastupovala. Nejprve Schachmann, poté Grosschartner. Takže bylo asi jasné, na koho jedou. Sergio Higuita má, i při započítání zítřejší obdobné etapy, nejvyšší potenciál.

Aby dnešní drama získalo super pointu, 400 metrů před cílem dorazil k taktizující čtveřici Simmons a hned začal spurtovat. Rozhořel se tvrdý souboj čtyř cyklistů o etapu. Proč čtyř? Protože ten, kdo odjel většinu kopce na špici, kdo byl nespokojen s počínáním soupeřů, kdo nastupoval ve chvíli, kdy se soupeři věnovali něčemu jinému, protože totéž jako Denzovi udělal i Champoussinovi, to nezvládl úplně v hlavě a na souboj o etapu nakonec rezignoval: Fausto Masnada.

A asi nejhorší pro něj bylo, že etapu vyhrál v nejtěsnějším spurtu s Clémentem Champoussinem Nico Denz!

Skupina favoritů, která dorazila se ztrátou 2:14 min., měla nakonec 10 lidí. Fuglsang udržel o jednu vteřinu vedení před Thomasem. Třetí Higuita ztrácí 10 vteřin. A jelikož Kron (Lotto-Soudal), stejně jako např. Evenepoel (Quick-Step), nabral ztrátu necelou minutu na skupinu nejlepších, zítra se Higuita oblékne do bílého dresu pro nejlepšího mladého jezdce.