„Už na takové souboje nejsem zvyklý… Nečekal jsem, že to takhle ještě urvu, měli jsme toho všichni dost,“ usmíval se skromně vítěz.

„Naše vesnická prasárna se opět povedla,“ říkal spokojeně její šéf Radek Beneš. Přitom těsně před startem i v cíli hrozil, že její třinácté vydání bude poslední. „Už jsem měl těch nervů okolo dost, chci se kolem bavit. Ale ty emoce byly zase tak silné, že do toho jdeme za rok znovu. Jen musím najít ještě pár stejných magorů, jako jsem já, aby mi s tím pomohli,“ dodal o pár hodin později odhodlaně. Termín jako vždy podle zemědělců: po obilí, před bramborami a řepou.

Letos nachystal na trati v okolí Dobrovic pár změn, ale i oddělení kategorie štěrkoletů. Průběh závodu, který je součástí RoadCupu i neoficiálního českého poháru gravelů, však nejvíc poznamenal vytrvalý noční déšť. Bryndalo i přes den, takže se padalo nejen v terénu, ale i na silnici, kde to bolelo asi ještě víc. Naštěstí bez následků. „Užili jsme si, bylo to přísný, ale měls to poslat ještě do kukuřice,“ halasil ještě Tondáno Kalojíros, otec skorošampiona, když dorazil na svém gravelu do cíle (24. za 2:54:49). Stále si drží solidní výkonnost, však tady byl čtvrtým padesátníkem. Synka vytáhl už v jeho devíti letech na Krále Šumavy…

loading...

Teď mu vyrazil na 95 km s pěti terénními sekcemi mezi 98 vyzyvateli. Tempo udávali mladí cyklokrosaři, hrozící nástupy. Vinou zraněné ruky chyběl Michal Kollert a zdravotní potíže stále nepouští na start loni druhého Jonáše Vojtěcha. Adel přijel ze sobotního českého poháru (bike)maratonců v Karlových Varech a tak se držel raději v klidu v defenzívě.

„Měl jsem obavy z pádu, na silnici přece jenom skoro nezávodím. Na gravelových sekcích jsem si ale hlídal špičku, aby mi to neujelo, tam se mi na šotolinkách jelo líp,“ říkal. „Trať byla zajímavá, namotaná po podobných místech jako loni, ale neměl jsem ji přesně najetou. Loni se to nadělilo už v prvním štěrkovém sektoru. Teď se až do posledního držela větší skupina skoro dvacet lidí.“

Adelovi k výhře (čas 2:19:46,7) pomohl „hybridní“ model Superior X-Road, který mu pomohl i na hodně blátivém poli asi pět kilometrů před cílem. „Finální úsek byl rozbitý tak, že by se tu hodil i full bike,“ dodal český reprezentant, který do poslední chvíle zvažoval start mezi gravelisty, ale rozhodl se pro silnější závodní pole na klasické trati.

„Hodně se závodilo, nešetřil jsem to, a v tom finiši mi už chyběly síly,“ komentoval výsledek Tomáš Kalojíros, který až v cíli zaznamenal pomalý defekt na obou kolech… Vítěz Mamut tour nebo slovenské L´Etape se teď v dresu slovenské formace RRK Group/Pierre Baguette/Benzionol chystá pod vedením Juraje Sagana na Okolo Slovenska. Adel míří ve štafetě Intersportu na Dolomitenmanna do rakouského Lienzu. Z cyklokrosařů nakonec dojel nejlíp čtvrtý boleslavský Václav Ježek junior, táborský Tomáš Bakus šestý.

Mezi ženami kralovala opět Jana Milec Jiřincová za 2:30:52 (44. absolutně). „Mám to tady moc ráda, jela jsem už pošestý, jednou dokonce i těhotná,“ zavzpomínala na první vítězství v roce 2019 i loňské DNF vinou defektu. „Teď jsem vzala zimáka, dala nové pláště a vyšlo to,“ povídala. „Bylo to hodně blátivý, celou dobu pršelo. Ale rozumně, dalo se to, i když na silnici to dost klouzalo. Povedlo se mi udržet ve druhém balíku s klukama a holkám ujet.“ Výhrou si zajistila i celkové prvenství v RoadCupu, nebude ale samozřejmě chybět na víkendovém Zeleňáku (1.-3. září).

Druhá skončila třináct minut za ní cyklokrosařská naděje Kateřina Hladíková (Brilon) a třetí o další dvě naopak cyklokrosová veteránka, o jedenadvacet let starší Pavla Havlíková (tým Lawi junior).

loading...

Na gravelu závodilo 45 lidí, početnou skupinu přihlášených odradilo na poslední chvíli počasí. Vyhrál všestranný Tomáš Strnka (PSG Mechanix) za 2:21:09. Druhý skončil Petr Pospíšil (Jaroslav Kulhavý Cycling team Ústí nad Orlicí, -22 vteřin) před Davidem Brabcem (současný Kulhavého tým Ostra Multicraft Čeladná, -3:55). Mezi ženami byla nejlepší Anna Panušová (2:57:29).

Kompletní výsledky