Simon Yates (Mitchelton-Scott) zvítězil v královské etapě Kolem Andalusie vedoucí přes Sierra Nevadu. Yates zaútočil z vedoucí skupiny ve stoupání Alto de Hazallanas a vzhledem ke ztrátě, jakou nabral v předchozích etapách, nebyl ohrožením pro tým Astana a dostal volnost. Astana kontrolovala závod, utrhla dosavadního lídra Tima Wellense (Lotto Soudal) a pracovala ve druhé skupině. 

Astana byla aktivní od začátku hlavního stoupání rozděleného na dvě prémie. Nejdříve útočil Ion Izagirre, ale byl dostižen Timem Wellensem a jeho týmovými kolegy. O ty však záhy přišel a na další útoky Pella Bilbaa (Astana), Luise Leona Sancheze (Astana) a Jakoba Fuglsanga (Astana) a závodníků týmu Mitchelton-Scott, už nedokázal reagovat. Brzo zaútočil Simon Yates, ale jezdci Astany ho nemuseli stíhat a Brit si tak dojel pro první letošní vítězství. 

Skupina ztratila 26 sekund, nejrychlejší byl mladý Kolumbijec Sergio Higuita (Fundacion Euskadi) a třetí Steven Kruijswijk (Mitchelton-Scott). Do vedení v celkovém pořadí se posunul Jakob Fuglsang, před druhým Ionem Izagirrem vede o sedm sekund, třetí Kruijswijk ztrácí jedenáct sekund. Dominanci Astany potvrzuje čtvrtý Pello Bilbao. Adam Yates (Mitchelton-Scott) na pátém místě ztrácí 57 sekund. 

Tim Wellens ztratil přes tři minuty a přišel o trikot vedoucího závodníka, ale zůstal ve vedení bodovací soutěže. 

O celkovém pořadí definitivně rozhodnuto ještě není. Poslední etapa je zvlněná a rozestupy velmi malé, přesto by Astana a Jakob Fuglsang o vítězství přijít neměli. 

loading...

Foto Sirotti