10,7 km dlouhý dojezd do Villars-sur-Ollon měl v průměru 7,8 % a končil v nadmořské výšce 1235 metrů. A právě tady se rozhořel boj mezi nejlepšími vrchaři o etapu i žlutý trikot, protože Stefan Küng (Groupama-FDJ) z vedoucí skupiny brzo odpadl. Tempo udával Mattia Cattaneo (Soudal Quick-Step) pro světového šampióna Remca Evenepoela. Po Italovi převzal tempo James Knox (Soudal Quick-Step). A jel tak dobře, že kromě Künga utrhl i Sergia Higuitu (Bora-Hansgrohe) a mnoho dalších. 

Knoxova práce skončila 6,3 km před cílem. Evenepoel zaútočil a udrželi se ho pouze Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) a Felix Gall (AG2R Citroen). Dán s Rakušanem nechtěli s Belgičanem střídat, takže jejich náskok před skupinou pronásledovatelů byl minimální. Ve druhé skupině pracoval především Juan Ayuso (UAE Emirates) a snažil se ztrátu zlikvidovat, ale až na vedoucí trojici se ne a ne dotáhnout.

Gall překvapivě nastoupil 2,5 km před cílem. Evenepoel nereagoval a nedokázal odpovědět ani na další útok Skjelmoseho. Naopak se propadl dod ruhé skupiny a měl co dělat, aby se udržel i zde. Skjelmose pomalu stahoval Galla a spojil se s ním až 800 metrů před cílem. Chvíli jeli společně, dokud Dán nenastoupil. Gall se nechtěl vzdát bez boje, ale na výbušnějšího soupeře nestačil. Ze druhé skupiny mezitím zaútočil Ayuso, stačilo to však jen na třetí místo v cíli se ztrátou 12 sekund. 

Evenepoel dotáhl svou skupinu do cíle se ztrátou 21 sekund. To Skjelmosemu bohatě stačilo ke žlutému trikotu. V celkovém pořadí vede s náskokem 17 sekund před Belgičanem a 24 sekund před Ayusem. Čtvrté místo drží další mladík Magnus Sheffield (Ineos Grenadiers). 

"Remco jel opravdu rychle, i když upřímně řečeno jsem měl větší obavy z Felixe Galla. Ten vyrazil jako šíp a já si nebyl jistý, jestli to Remco jen hraje, nebo je na hranici svých možností," vrátil se Skjelmose k rozhodujícím okamžikům etapy. "Věřil jsem si, zvlášť když pro mě tým tak skvěle pracoval. Před začátkem závodu jsem si nebyl jistý svými vrchařskými schopnosti. Možná to nebyla nejtěžší horská etapa, ale i tak to bylo dlouhé závěrečné stoupání. Po dnešku si můžu o něco víc věřit."

Pro talentovaného Dána je to první vítězství na úrovni WorldTour, nejblíž byl zatím na Valonském šípu, kde dojel na druhém místě za Tadejem Pogačarem. "Toto vítězství nemohu s žádným jiným srovnávat," přiznal. "Rozhodně doufám, že si udržím dres lídra. Je tu hodně silných týmů, ale my se budeme snažit udělat maximum. Doufám, že se nám podaří uhájit dres až do posledního dne, a pak už to bude v časovce záležet jen na mně."

Gall byl blízko svému úplně prvnímu vítězství mezi profesionály, juniorský mistr světa z roku 2015 je letos hodně silný. "V posledních týdnech jsem trénoval opravdu dobře a uvidíme, jak mi to půjde v delších stoupáních. V každém případě jsem se svou současnou formou spokojený. Časovka se mi moc nepovedla, ale čekají mě ještě těžké etapy, kde doufám, že stáhnu nějaký čas," uzavírá Gall, který je v celkové klasifikaci devátý, 1:07 za Skjelmosem.