Do první ze dvou víkendových francouzských klasik, Faun-Ardéche (1.Pro), se vydalo 146 cyklistů z 22 týmů, z toho 11 má statut World. Na 169 km dlouhou trasu s celkovým převýšením 3161 metrů odstartoval peloton za teploty 9°C a čerstvého povětří.

Mezi nejlépe postavené muže světového žebříčku patřili ze startujících Roglič a Vingegaard (Jumbo), Alphilippe (Quick-Step), Kelderman (Bora), Ulissi a McNulty (UAE), Martin (Cofidis) či Barguil (Arkéa).

Startovalo se do kopce a v jeho průběhu se oddělila tříčlenná skupina ve složení Armirail (Groupama-FDJ), Cabot (TotalEnergies) a Le Turnier (U Nantes Atlantique). Peloton jim dovolil odstup přes 3 minuty.

50 km před cílem na Francouze z kontinentálního týmu toho už bylo moc a z úniku vycouval. Naopak Bruno Armirail jel mimořádně aktivně, čímž vytvářel tlak na konkurenční týmy a připravoval dobrou výchozí pozici do finále závodu pro své týmové kolegy. A navíc, co kdyby to náhodou vyšlo? Člověk nikdy neví. Stále měli k dobru ke 3 minutám.

O 20 km dál, když se náskok snížil na 1 minutu, se Armirail při výstupu na Mur de Comas (1,9 km, 8,2%) zbavil svého doprovodu a jal se uhánět k cíli sólo. V hlavní skupině o chvíli později nastoupil Alaphilippe a oddělil malou skupinku, v níž ale nechyběl Roglič. Po sjezdu přišlo na řadu poslední dlouhé stoupání a to byla konečná pro Armiraila. A vpředu se začalo ostře závodit.

Čelo se trhalo a redukovalo. Suverénně nejpočetnější zastoupení tu mělo Jumbo: Rogliče, Oomena, Kusse i Vingegaarda. Ovšem až za McNultym, který odjel sólo a 20 km před cílem měl náskok na 25člennou skupinu dalších favoritů 1:15 min. Na McNultyho se zkoušeli dotáhnout Vansevenant (Quick-Step) se Champoussinem (AG2R) a za nimi ještě osamoceně Kuss, který si je posléze dojel, ale vůbec se jim to nedařilo. McNulty jel skvěle. A v početnější skupině pronásledovatelů jej navíc aktivně jistil 19letý Ayuso.

Takže 7 km před cílem náskok navýšil před nejbližšími pronásledovateli, odkud vypadl Champoussin, na 45 sekund a na další skupinu na 1:30! Nebylo dnes síly, která by Brandonu McNultymu zabránila ve vítězství.

UAE Team Emirates tedy dnes zažil dvojnásobnou radost. K vítězství Pogačara na UAE Tour přidal na francouzské klasice další vítězný zářez 23letý Američan, který má v týmu nejspíš ne náhodou podepsáno do roku 2024.