Costa ujel společně s Louisem Vervaekem (Soudal Quick-Step) 34 kilometry před cílem. V tu chvíli byli v devítičlenné skupině společně Julianem Alaphilippem (Soudal Quick-Step) pouze jednu minutu za uprchlíky Benem Healym (EF Education-EasyPost) a Pascalem Eenkhoornem (Lotto Dstny).

Peloton už byl mimo hru, Kern Pharma se s tím sice snažil něco udělat, ale o vítězství se utkali jezdci vpředu. Costa s Vervaekem si vedoucí dvojici dojeli ve sjezdu z posledního stoupání, 21 kilometrů před cílem. Nová čtyřčlenná skupina měla náskok 45 sekund před skupinou pronásledovatelů, kde se s vývojem závodu snažil něco udělat Alaphilippe, protože Vervaeke neměl moc velkou šanci uspět v případném spurtu.

Sám Vervaeke věděl, že se nemůže pouze točit ve skupině s rychlejšími soupeři a 16 kilometrů před cílem nastoupil. Agresivní taktika se belgickému týmu skoro vyplatila, jenže Costa s Healym se k Vervaekemu vrátili ve sjezdu 7 kilometrů před cílovou páskou. Ir Healy zkusil zaútočit 4 kilometry před cílem, jenže soupeři byli pozorní. Vedoucí trio taktizovalo a v posledních kilometrech se zezadu rychle přibližovali soupeři. Skupiny už se nesjely, takže o vítězi se rozhodovalo ve spurtu a nejrychlejší byl Costa před Vervaekem, třetí skončil Healy. Pouze o tři sekundy později dorazila nejbližší skupina, čtvrtý skončil Casper Pedersen (Soudal Quick-Step) a pátý Axel Zingle (Cofidis).

"Nový tým, nový dres a vítězství hned první den nové sezóny," radoval se Costa v cíli závodu

Poslední vítězství získal na domácím šampionátu v roce 2020 a v mezinárodní konkurenci čekal na vítězství téměř tři roky. "Moje první mezinárodní vítězství po třech letech mi udělalo obrovskou radost. Pro svůj debut v Intermarché-Circus-Wanty jsem si nemohl přát nic lepšího! Počasí nám dnes ztěžovalo práci, foukal silný vítr, pršelo a byly nízké teploty."

Počasí opravdu komplikovalo závodění, v chladu a dešti docházelo k mnoha pádům. "Nebezpečný sjezd z Coll de Sóller v polovině závodu způsobil, že se peloton rozpadl," pokračuje Costa. "Ve finále jsem věřil svým instinktům. Myslel jsem jen na vítězství, i když pronásledovatelé se v závěrečném kilometru hodně přiblížili. Zůstal jsem klidný a ani jednou jsem se neohlédl."

"Zvedlo mi to morálku, je fajn ukázat, že jsem ještě nezapomněl, jak se vyhrává," dodává zkušený Portugalec. Jeho největší soupeř Louis Vervaeke si uvědomoval svoje slabiny, ale snažil se zvrátit vývoj závodu ve svůj prospěch. "Věděli jsme, že to dnes bude velmi technické a hektické kvůli sjezdům. Jako tým jsme se snažili začínat sjezdy v dobré pozici. Sjížděli jsme dolů plnou rychlostí a pak nás bylo pět ve skupině asi 12 jezdců. Bohužel jsme po pádu přišli o Ilana van Wildera."

"Možná jsem nebyl tím největším trumfem týmu, protože nejsem nejrychlejší. V posledním stoupání jsem se pokusil o všechno nebo nic, ale bohužel se ke mně po sjezdu vrátili. Pak už jsem věděl, že bude těžké Costu porazit. Kdysi byl mistrem světa, ví, jak vyhrát závod."