4. etapa byla nervózní od samého startu. Kvůli silnému vetru hrozily terezíny a všechny týmy s ambiciózními lídry chtěly být neustále vpředu. Do dlouhého úniku se opět yvdal Jonas Gregaard (Uno-X). Nejlepší vrchař průběžného pořadí byl v úniku zatím každou etapu. A své vedení v soustěži o puntíkovaný dres si pojistil vítězstvím na dvou vrchařských prémiích. S Gregaardem unikli také Lilian Calmejane (Intermarché), Maurice Ballerstedt (Alpecin-Deceuninck), Anders Skaarseth (Uno-X), Pascal Eenkhoorn (Lotto Dstny), Larry Warbasse (AG2R Citroen) a Hugo Houle (Israel-Premier Tech). 

Pogačar opět sbíral sekundy na prémii

Jejich únik byl pečlivě kontrolován pelotonem, především týmem UAE Emirates. Všichni uprchlíci byli dostiženi před začátkem cílového stoupání. Nejdéle vydržel Skaarseth, na rychlostní prémii 15,5 kilometru před cílem byl těsně druhý za spurtujícím Michaelem Matthewsem (Jayco AlUla). Pro třetí místo a 2 sekundy bonusu si dojel Tadej Pogačar (UAE Emirates) a snížil ztrátu na Jonase Vingegaarda (Jumbo Visma) na 9 sekund.

A nezpomalil ani za prémií, pokračoval s Matthewsem v úniku a sám Vingegaard musel stahovat ztrátu. Poté se situace trochu uklidnila, na čelo najel tým Ineos Grenadiers a jako první vjel do cílového stoupání La Loge des Gardes (6,5 km, 7 %). Peloton se začal rychle rozpadat, ostré tempo udával rakouský mistr Felix Großschartner (UAE Emirates) a když si 4,3 kilometru před cílem vystoupil, do tvrdého útoku vyrazil Vingegaard. Udržel se jen Pogačar, Dán jel dlouho hodně rychle a doufal, že by mohl Slovince urvat z háku, ale ten s tím neměl nejmenší problém a dokonce se usmál do kamery. 

Střídat s Vingegaardem nechtěl, měl jiné plány a proto se ke slavné dvojici vrátila skupina soupeřů. Příležitost vycítil David Gaudu (Groupama-FDJ). Drobný Francouz zrychlil 3,6 kilometru před cílem a nikdo na něj nereagoval. Rychle získal slušný náskok okolo 15 sekund a vážně hrozilo, že si dojede pro etapové vítězství a možná i žlutý dres. To si uvědomoval Pogačar a proto 2,5 kilometru před koncem ostře nastoupil. 

Vingegaard ztratil 43 sekund 

Vingegaard se do háku nedostal, ale bojoval s malou ztrátou. Pogačar se rychle blížil k vedoucímu Francouzovi, Vingegaard měl malou ztrátu, jenže 1800 metrů před cílem se zlomil. Už nedokázal držet Pogačarovo tempo, ohlédl se za sebe a hledal pomoc od ostatních závodníků. Dojel si ho Gino Mäder (Bahrain Victorious) a později ho dokonce utrhl. Poslední kilometr a půl byl pro Vingegaarda utrpením, na kole se kroutil a rychle ztrácel cenné sekundy.

Gaudu s Pogačarem střídal jen velmi neochotně, většina práce byla na velkém favoritovi. Gaudu dokázal v závětři ušetřit trochu sil, přesto jako první už 300 metrů před cílem zaútočil Pogačar. Gaudu se udržel a kontroval svým nástupem, ovšem bohužel pro něj se Pogačar nenechal ani předjet, opět zrychlil a dojel si pro první etapové vítězství na Paříž-Nice a také žlutý dres. "Od začátku etapy to byl velmi náročný den kvůli větru. Felix odvedl skvělou práci, celý tým si vedl dobře. Na závěr jsem zaútočil trochu dřív, protože jsem věděl, že Gaudu je nebezpečný a nemůžeme mu nechat velký náskok," řekl v cíli. 

Pogačarovi se především podařilo zničit Vingegaarda: "Nejdřív sám nastoupil, takže jsem si říkal, že je opravdu silný. Proto jsem na něj hned neútočil, ale rozhodl jsem se počkat na později."

"To závěrečné stoupání bylo hodně těžké a jemu chyběl kousek, aby mě dojel," pokračuje Pogačar. "Nedokázal zalepit díru a došlo mu. Bylo to hodně výbušné závěrečné stoupání. A kvůli větru šlo o to, kdo bude mít v závěrečné části lepší nohy."

34 sekundy ztratil třetí Mäder. Před Vingegaarda se v dojezdu dostali také Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroen) a Kévin Vauquelin (Arkéa Samsic). Lídr Jumba ztratil 43 sekund a jen těžko se bude vracet do boje o celkové vítězství. Zatím je třetí se ztrátou 44 sekund, druhý Gaudu má odstup pouze 10 vteřin.  

Pogačar musel na pódium hned čtyřikrát, kromě etapového vítězství totiž získal žlutý trikot, zelený trikot lídra bodovací soutěže a bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka. "Teď musíme vymyslet strategii na další etapy, protože to bude hodně těžké," obává se lídr závodu. "V posledních dvou etapách se toho může ještě hodně stát. Budou to nepředvídatelné dny. Ale držím hlavu nahoře a jsem přesvědčen, že žlutý dres dokážu uhájit."