Rozdíly jsou čím dál tím větší. A nejenom mezi týmy WorldTour, ale i v porovnání WorldTour s druhodivizními celky. Těch je 27, ale téměř nikdy nedokážou konkurovat celkům první divize, vždyť letos se v závodě kategorie WorldTour podařilo zvítězit jen francouzskému týmu Direct Energie. Vyhrál dvě etapy na Paříž - Nice, jinak žádný profesionální kontinentální tým v letošní sezóně WorldTour zatím nevyhrál. 

Hned několika WorldTour týmům by však slušela spíše licence profi kontinentální. Rozdíly v úspěšnosti jsou totiž obrovské. Quick-Step Floors je výjimkou, mít 37 triumfů na začátku června je neuvěřitelný počin, ale daří se i Sky, které má 24 vítězství, Mitchelton-Scott s 21 vítězstvími, Movistaru s 19 triumfy a Lotto Soudal s 18 nejvyššími příčkami. 

Na druhé straně žebříčku jsou trápící se týmy Katusha Alpecin, UAE Emirates, Dimension Data a EF-Drapac se třemi vítězstvími. A špatně je na tom překvapivě i Sunweb, který zatím získal čtyři vítězství, ale přidal i druhé místo na Giro ďItalia a proto není v takové krizi, jako ostatní. 

Slabé výsledky EF-Drapac a Dimension Data nepřekvapují, tyto dva týmy pravidelně obsazují nejnižší příčky. Naopak velkým problémem jsou výkony cyklistů Katusha Alpecin a UAE Emirates. Patří k bohatším sestavám, oba týmy před letošní sezónou posílily a oběma se vůbec nedaří. Oba mají tři vítězství, z toho dvě ve WorldTour. Oba hodně zklamaly na jarních klasikách a ještě víc na Giro ďItalia. A pokud se to během léta a Tour de France nezlepší, nastanou nejspíš velké změny. 

V UAE Emirates už změny plánují. Vedení týmu nabídlo velkorysou smlouvu Simonu Yatesovi, ale Brit preferuje zůstat v Mitchelton-Scott. Měnit by se mohl i management, případně sbor sportovních ředitelů a dalších členů týmu. Arabský tým očekává zlepšení na Tour de France, kam míří Alexander Kristoff, Daniel Martin a možná i Fabio Aru. 

Italský mistr vzdal Giro ďItalia a byl největším zklamáním závodu a proto možná zkusí své zaváhání napravit už na Tour. Zde by měl mít pozici lídra Daniel Martin, ale ani irský cyklista není tak dobrý, jako býval v Quick-Stepu a velkou důvěru už asi nemá. Alexander Kristoff je jediným mužem týmu, který zajíždí výsledky, všechna tři vítězství jsou jeho. Jenže dokáže se v obrovské konkurenci Tour de France prosadit? 

Ruský tým se švýcarskou licencí Katusha Alpecin je v ještě větší krizi. Poslední místo v žebříčku WorldTour a tři vítězství jsou málo, poslední vítězství je navíc dost staré, v 6. etapě Tirreno Adriatico se radoval Marcel Kittel a to bylo už v březnu. V dubnu a v květnu nic. Jenže pro klasiky nemají v týmu vhodné závodníky a na Giro ďItalia poslali zvláštní sestavu plnou tempařů a časovkářů. A s tou jen stěží mohli uspět. 

Na Tour de France pojedou s mnohem většími ambicemi. Především kvůli Marcelu Kittelovi. Ten loni v hromadných dojezdech zářil, ale to bylo v dresu Quick-Stepu a v belgickém týmu to každému jde lépe, příkladem jsou Kittel, Daniel Martin i Tony Martin. Kittel rozhodně nemá etapové vítězství na Tour jisté a ani není favoritem v konkurenci Fernanda Gavirii, Dylana Groenewegena, Petra Sagana a dalších. Naděje Katusha Alpecin vkládá i do Ilnura Zakarina, lídra pro celkové pořadí. 

Jihoafrický tým Dimension Data se trápí vlastně každý rok. Jsou zde na to už zvyklí a tým připomíná spíše profi kontinentální sestavu. Letos závodníci Dimension Data zatím nevyhráli žádný závod WorldTour, Louis Meintjes zklamal na Giro ďItalia, kam jel jako lídr, špatnou sezónu má Stephen Cummings, Mark Cavendish je víc na zemi, než ve spurtech a z Edvalda Boassona Hagena už klasikář nebude. I oni doufají ve zlepšení na Tour de France, především Hagen, Cavendish a Cummings. 

Příjemným překvapením je pouze Ben O'Connor, mladý australský vrchař, který vyhrál etapu na Okolo Alp a převzal roli lídra na Giro ďItalia, kde se mu dařilo konkurovat nejlepším jezdcům kategorie do 25 let a byl i blízko první desítce. Bohužel pád ho vyřadil ze závodu. Aspoň získal novou, vylepšenou smlouvu a v Dimension Data s ním mají velké plány. 

EF-Drapac sice také zrovna nezáří, je společně s Dimension Data a AG2R La Mondiale týmem, který zatím nevyhrál závod WorldTour, ale aspoň tolik nestrádá v žebříčku WorldTour. Oproti Dimension Data a Katusha Alpecin má dvojnásobek bodů. Michael Woods dojel druhý na Lutych - Bastogne - Lutych a Daniel Felipe Martinez skončil třetí na Kolem Kalifornie. Ale prostě nemá žádné významné vítězství, o což jde především. 

Překvapuje neúspěšnost Sunwebu. Čtyři vítězství jsou hodně slabé. Ale druhé místo na Giro ďItalia je velký úspěch. Tom Dumoulin plní očekávání, hůř je na tom Michael Matthews. Klasiky mu nevyšly a na Tour to bude mít těžké. I Wilco Kelderman byl dlouho zraněný a není vidět. Na Tour jedou všechny opory včetně Dumoulina. 

Mezi profesionálními kontinentálními celky jsou jednoznačně nejúspěšnější dva francouzské, Cofidis s 15 vítězstvími a Direct Energie s 11 vítězstvími. Na opačné straně žebříčku je například konkurenční Fortuneo - Samsic, zatím bez jakéhokoliv vítězství. Fortuneo přitom posílil Warren Barguil. Ten se však od začátku sezóny nedokázal dostat do formy. 

Žebříček vítězství (v závorce počet vítězství WorldTour) 6. 6. 2018

WorldTour

1. Quick-Step Floors 37 (20)

2. Sky 24 (12)

3. Mitchelton-Scott 21 (11)

4. Movistar 19 (8)

5. Lotto Soudal 18 (6)

6. LottoNL Jumbo 15 (6)

7. Astana 15 (5)

8. Bahrain Merida 13 (2)

9. Groupama - FDJ 11 (2)

10. BORA-hansgrohe 10 (10)

11.BMC 10 (6)

12. Trek-Segafredo 9 (2)

13. AG2R La Mondiale 7 (0)

14. Sunweb 4 (3)

15. Katusha Alpecin 3 (2)

15. UAE Emirates 3 (2)

17. Dimension Data 3 (0)

17. EF-Drapac 3 (0) 

ProConti (započítány jsou pouze vítězství 1., HC a WT kategorie)

1. Cofidis 15 (0)

2. Direct Energie 11 (2)

3. Israel Cycling Academy 6 (0)

4. Wanty Groupe Gobert 6 (0)

5. Bardiani CSF 5 (0)

5. Delko Marseille Provence KTM 5 (0)

5. Wilier-Selle Italia 5 (0)

8. CCC Sprandi Polkowice 4 (0)

8. Vital Concept 4 (0)

10. Euskadi Murias 3 (0)

...

Foto Sirotti