Jak vypadá cyklokrosová forma?

No, bylo to vidět na výsledcích. 

Ve dvou blocích 11 závodů jsi zajel nejlíp kromě výhry ve slovenském poháru ještě 16. místo v Ardooie a poté třikrát 17. v Táboře, pak po Vánocích v Loenhoutu a Gullegemu. Čekalo se trošku víc. Jak to hodnotíš?

Chtěl jsem jezdit cyklokros hlavně pro trénink, abych se dostal do intenzity, měl závody. Loni a předloni jsem málo závodil, chybělo mi to. Jenže po Vánocích jsem chytil virózu, dva dny zůstal bz kola, a trápil se. K tomu jsem ještě vyměnil značku kola (Jayco jezdí na Giantu, pozn. aut.). Na závodech v písku v Koksijde i Zonhovenu to nebylo dobré, ani jsem je nedojel.

Tudíž naděje na tvůj spíš než očekávaný, tak toužený start na mistrovství republiky a pak na mistrovství světa se rozplynula?

Dlouho jsem uvažoval o mistrovství světa v Hoogerheide, to mám navíc blízko z domu. Ale myslím, že nedokážu potrénovat tak, abych stáhl aspoň tři minuty na nejlepší, jak bych potřeboval. To bych se teď cyklokrosu musel věnovat jinak. Navíc od čtvrtka máme dvanáct dní týmové soustředění na silnici v Calpe ve Španělsku. Příští rok se mi snad povede připravit na cyklokros líp.

Jak jsi sledoval ostatní silničáře, především Van Aerta, Van der Poela, Pidcocka i Hermanse?

Je to famózní, jak jede Van Aert. Nedělá žádné chyby, je pevný, projíždí úseky, které nikdo jiný nezvládne. To je dáno úžasnou kondicí. Je ve skvělé formě a pak si taky náležitě věří, což mu pomáhá. Favority pro mistrovství světa vidím jasně. On a Mathieu (van der Poel), ten se ještě taky zlepší, má ještě měsíc času a může se stát cokoliv.

Už máš tedy představu o zahájení silničního programu v barvách nového týmu Jayco-AlUla?

Teď jsme do poslední chvíle řešili můj start na mistrovství světa, ale dohodli jsme se, že to nemá smysl, že bych jen ztratil čas pro přípravu na jaro. V únoru pak máme další soustředění na silnici, o závodech se rozhodne v nejbližších dnech. Určitě mířím na jarní klasiky Omloop, Strade, pak Tirreno…a tak dále. 

Nelituješ tedy cyklokrosového času, možná jsi mohl už zahájit sezonu na domácí půdě týmu v Austrálii?

Uvidíme během dvou týdnů, jestli mi to prospělo nebo ne. Myslím, že by se to někde mělo odrazit. Kros byl skvělý na to, že jsem mohl pracovat s celým tělem v plné intenzitě i taky mě baví vždycky překousnout tu zimu. Nechtěl jsem jet do tepla a jenom trénovat někde na Mallorce. Potřebuju teď ale najet kilometry v jiných intenzitách, proto s cyklokrosem končím.

Další sezonu, myslím tu cyklokrosovou, naplánuješ v klidu bez starostí o nové angažmá a s větším předstihem? Tábor si z tebe vytvořil  tvář světového šampionátu 2024.

Pokud budu chtít jet mistrovství světa, budu se tomu muset věnovat na sto procent. Letos jsem byl před prvním závodem dvakrát v lese, protože předtím jsem ještě spadl a měl natlučené rameno. Technika a výbušnost za zatáčkami mi pak pochopitelně chyběla. Budu se muset připravit pořádně i specificky. Ale je to ještě strašně daleko na to, abych si stavěl přesné plány.