Pro Ineos Grenadiers (dříve Sky) je to už druhé vítězství na Giro d´Italia a celkově už jedenácté na třítýdenních závodech. Britská sestava vedená Davidem Brailsfordem šestkrát vyhrála Tour de France (4x Chris Froome, 1x Brad Wiggins, Geraint Thomas, Egan Bernal), dvakrát Giro d´Italia (Froome a Geoghegan Hart) a dvakrát Vueltu (2x Froome).  

Tohle poslední vítězství je jednoznačně nejpřekvapivější a mezi ostatními triumfy se vymyká. Tým Ineos Grenadiers v posledních dvou letech ztratil jasnou převahu nad třítýdenními závody, především nad Tour de France a ani na letošním Giru se nic nevyvíjelo podle plánu. Ale skončilo to enormním úspěchem, kromě celkového vítězství vybojoval Brailsfordův celek sedm etapových vítězství. Čtyřikrát slavil Filippo Ganna, dvakrát Geoghegan Hart a jednou Jhonatan Narvaez. 

Ineos Grenadiers změnil vývoj průběžného pořadí ve svůj prospěch v psoledních dvou horských etapách. A to díky neuvěřitelným výkonům Rohana Dennise. Australský časovkář měl být klíčovým domestikem Gerainta Thomase, ale nakonec na nejvyšší stupeň dostal mladého Londýňana.

 

Ineos Grenadiers také dokázal, že umí vychovávat talenty a nevužívá jen obrovský rozpočet k nákupu nejlepších cyklistů v nejlepším věku. Tao Geoghegan Hart do Sky přišel ve 21 letech a o tři roky a deset měsíců později slaví vítězství na Giru a Filippo Ganna se v Ineosu vypracoval na nejlepšího časovkáře světa. 

Byly to tři úžasné týdny. Dnes ráno jsem nevěřil, že by se to mohlo stát, ale jsme tady. Wow," říká Tao Geoghegan Hart a stále se tváří nad věcí. Včera večer jsem byl v klidu, ale dnes ráno jsem strávil dvě zvláštní hodiny úplně sám na pokoji. Snažil jsem si to moc nepřipouštět a poslouchal jsem nějakou hudbu. To byla jediná chvíle, kdy mě to trochu dostalo. Jinak to byla docela jednoduchá časovka. Musel jsem prostě jen odvést svoje a co se stane, stane se." 

Brad Wiggins mi dal skvělou radu soustředit se jen na sebe a svůj výkon. To samé G (Geraint Thomas), včera večer mi poslal moc hezkou zprávu. Tohle jsou kluci, ke kterým jsem vzhlížel skoro půlku života. Jsou to ti, kteří mě inspirovali a dostali až sem. Sledovat tenhle tým mě inspiruje."

Tao Geoghegan Hart je první vítěz Grand Tour pocházející z Londýna. Rodák ze čtvrti Hackney doufá, že i v Londýně získá cyklistika důležitější roli: Rád bych v Londýně viděl víc závodní cyklistiky. A chtěl bych, aby se cyklistika stala rozmanitější. Tomu by mohla pomoci větší popularita kol ve městech jako je Londýn. Myslím, že je to skvělý sport. Dostanete se díky ní na úžasná místa a potkáte úžasné lidi. Doufám, že inspiruji pár dětí z Hackney, aby šly za svými sny. A nemusí to být jen v cyklistice."