Nenápadná 5. etapa Critérium du Dauphiné z Saint-Chamond do Saint-Vallier měla nejspíš nejzajímavější závěr dosavadní letošní sezóny. Postaral se o to Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), který nastoupil kilometr před cílem v pravotočivé vracečce. Thomas využil situace, zatáčku projel na první pozici, jeho týmový kolega Richie Porte (Ineos Grenadiers) jedoucí za ním přestal šlapat a vytvořil mu pár metrů náskoku a tým Bahrain Victorious největšího favorita dojezdu Sonnyho Colbrelliho už neměl v popředí dostatek domestiků. 

Thomas do posledních stovek metrů vsadil vše, ale Colbrelli se nevzdal, začal spurtovat brzo a prohnal se kolem Velšana. Ale bylo to pozdě, lídr Ineosu to o malý kus stihl a slaví etapové vítězství. Navíc získal 10 sekund bonifiakce a posunul se na šestou příčku s odstupem 14 sekund za stále vedoucím Lukasem Postlbergem (BORA - hansgrohe). 

Josef Černý útočil 

Zvlněná 5. etapa Dauphiné měla typicky francouzský profil. Na trati nebyla žádná dlouhá stoupání, ale krátké a strmé výjezdy ubíraly všem spoustu sil. A vytvářely příležitost pro uprchlíky. Do dlouhého úniku vyrazil český cyklista Josef Černý (Deceuninck - Quick-Step) a společně s ním také jeho týmový kolega Kasper Asgreen a dále Tim Wellens (Lotto Soudal), Julien Bernard, Ryan Mullen, Jasper Stuyven (Trek - Segafredo), Tsgabu Grmay (BikeExchange) a Cyril Gautier (BB Hotels - KTM). 

Jenže týmy Bahrain Victorious a BORA - hansgrohe si dávaly velký pozor, aby jim silná skupina neujela až moc a rozdíl mezi uprchlíky a pelotonem byl velmi malý. Jezdci v úniku na to museli reagovat a pokoušeli se o další útoky. Jeden vyzkoušel Černý s Mullenem. 50 kilometrů před cílem byl zbytek skupiny dostižen a Čech s Irem drželi odstup 45 sekund. Černý to zkusil sám 48 kilometrů před cílem, ale byla t marná snaha, o pár kilometrů dál byl dostižen i on. 

Bahrain pod tlakem

Veškerá zodpovědnost za stíhání a chytání uprchlíků ležela na týmu Bahrain Victorious, který měl ve svém středu jednoznačného favorita Sonnyho Colbrelliho. Toho zkusil využít Sven Erik Bystrom (UAE Emirates), který zaútočil 35 kilometrů před cílem a rychle si vytvořil náskok 1:15. Bahrain musel reagovat a v silném větru začal Bystroma stahovat. Muže v červených dresech to stálo hodně sil a Colbrellimu jeho týmoví kolegové chyběli v dojezdu etapy. 

14 kilometrů před cílem byl Bystrom dostižen, ale v cestě závodníkům stálo poslední stoupání Montrebut, 1,4 kilometru dlouhý výjezd s průměrem 11 %. Kontrolu nad pelotonem zde převzal tým Ineos Grenadiers a udržoval stálé tempo. Zaútočil Lawson Craddock (EF Nippo), ale moc prostoru nedostal. Na vrcholu stoupání na čelo hlavního pole najel Jack Haig a stíhal Američana pro Colbrelliho. Pomohl i Dylan Teuns a Craddock byl dostižen 2,5 kilometru před cílovou páskou. 

Ineos Grenadiers nechtěl v technickém závěru etapy nic riskovat a poslal své závodníky na čelo. Kilometr před cílem se v pomalé pravotočivé zatáčce utrhl Geraint Thomas a zaútočil na etapové vítězství. Bahrain si toho okamžitě všiml, ale Colbrelli měl k ruce už jen jednoho jezdce, který sám nemohl Thomase dostihnout. Colbrellimu trochu pomohl Michael Valgren (EF Nippo), který chtěl také vyhrát etapu, zahájil sprint a za kterým se rozjel Colbrelli a téměř dojel Thomase. Ovšem pouze téměř.

"Tohle nebylo v plánu. Věděl jsem, že Bahrain Victorious už vpředu nemá moc lidí a když jsme uslyšel ve vysílačce, že je za mnou díra, vzal jsem za to. Nemyslel jsem si, že jsem vyhrál, poslední dva metry už jsem nešlapal a Colbrelli byl neuvěřitelně rychlý. Je skvělé vyhrát a spravit si náladu. Včerejší časovka byla zklamáním, neměl jsem nejlepší nohy a taky jsem to celé pokazil. Úplně jsem umřel v druhé polovině časovky, kde je potřeba být co nejlepší. Dnes to byla těžká etapa kvůli větru, ale je pěkné vyhrát. Víkendové etapy budou pravým testem formy a uvidíme, jak to půjde," řekl v cíli Geraint Thomas. 

Lukas Postlberger uhájil sekundový náskok před Alexejem Lucenkem (Astana - Premier Tech), ale s velkou pravděpodobností o žlutý dres přijde v páteční etapě s cílem na vrcholu stoupání. Colbrelli si opět polepšil v bodovací soutěži, v letošním ročníku Dauphiné už má tři druhá místa a jedno vítězství. Nejlepším vrchařem zůstal Matthew Holmes (Lotto Soudal) a nejlepším mladým závodníkem Ilan Van Wilder (DSM).