Soud v San Marinu odsoudil Tiberiho k pokutě 4 tisíce eur, ale mnohem větší negativní dopad na jeho kariéru má reakce veřejnosti. Trek-Segafredo se pokusil zklidnit emoce a potrestal Itala krátkým odstavením od závodů.

Trek-Segafredo plně souhlasí s pokutou a důrazně odsuzuje tento trestuhodný čin, který je jasným porušením etického kodexu týmu, uvádí se v prohlášení týmu. Tým o tomto prohřešku dříve nevěděl a okamžitě Antonia suspendoval na minimálně 20 dní bez nároku na mzdu. Nebude závodit na závodech Trofeo Laigueglia, Tirreno-Adriatico a Milano-Torino. V případě potřeby tým v budoucnu přijme další opatření.

Kromě pokuty, kterou již udělil soud, tým věnuje Antoniovu pozastavenou mzdu organizaci zaměřené na péči o zvířata, jejich ochranu a záchranu. Tým Trek-Segafredo by rád zopakoval své velké zklamání z Antoniova chování. Tým se snaží pomáhat jezdcům zlepšovat se nejen jako sportovci, ale i jako muži a ženy. Tým bude s Antoniem úzce spolupracovat, aby zajistil, že se bude vzdělávat, a očekává, že podnikne nezbytné kroky, vyjádří lítost a stane se lepším člověkem, dodal Trek-Segafredo.

Tiberi si nedlouho poté posypal hlavu popelem. Hluboce lituji svého hanebného jednání. Zastřelit kočku bylo něco nesmírně hloupého a nezodpovědného, závažnost a nebezpečnost tohoto činu jsem si uvědomil až pozdě. S pocitem odpovědnosti a lítosti přijímám důsledky a vinu za své jednání. Pokud jsem o tom dříve veřejně nemluvil, bylo to jen kvůli silnému pocitu studu a lítosti.

Chápu kritiku ze strany fanoušků, médií a lidí obecně. Nemohu udělat nic jiného, než se jim omluvit, stejně jako jsem se omluvil svému týmu, který je nezaviněnou obětí této aféry. Mé chování vůbec nesluší profesionálnímu sportovci a obecněji zodpovědnému a rozumnému člověku. Znovu a veřejně se omlouvám ministru San Marina Pedinimu Amatimu za citovou újmu, kterou jsem mu způsobil, stejně jako všem občanům San Marina. Závěrem všem znovu opakuji, že nebylo mým úmyslem kočku zabít, byla to nehoda.

Rozhodl jsem se všechny své prémie, které jsem získal v aktuální sezóně, věnovat některým sdružením na území San Marina, která se starají o toulavé kočky, při jejichž výběru bych rád spolupracoval s vládou. Kromě toho bych si rád vybral jedno z těchto sdružení a věnoval mu část svého volného času, abych mohl pomáhat i osobně.

Udělal jsem velkou chybu a věřím, že nyní mohu udělat jediné - jednat tak, abych se vykoupil.