Na trase z Prešova do Popradu čekalo na 144 km necelých 2 tisíce výškových metrů. V letošním ročníku šlo profilově o středně náročnou etapu se čtyřmi vrchařskými prémiemi 3. kategorie a třemi rychlostními, na nichž se kromě bodů do bodovací soutěže berou i bonifikační sekundy. V rozložení kopců na trase bylo důležité, že všechny VP se odehrály v první polovině etapy a že posledních 30 km bylo ve sjezdu a po relativní rovině.

Ve žlutém dresu vstupoval do etapy Rémi Cavagna (Soudal-Quick Step) s luxusním náskokem 1:55 min. na druhého Mulu Hailemichaela (Caja Rural).

Peloton byl oproti včerejšku chudší o 22 závodníků. Šest úvodní etapu nedokončilo a 14 nestihlo časový limit. Mezi nimi i Daniel Babor a Tomáš Bárta (Caja Rural). Na vině nebyl pád či technické problémy, ale profil a tempo. Tím, že se startovalo do kopce a v prvních 25 km čekaly tři vrchařské prémie, i tím, že brzo odjela silná skupina a jelo se jak ve skupině, tak v balíku za ní, odpadli vybraní borci příliš brzo a do hlavní skupiny už neměli šanci se vrátit. O tři muže tak kromě Caja Rural přišlo i polské Mazowsze a dokonce i Astana. O dva potom oba domácí Dukla Bánská Bystrica a RRK Group-Pierre Baguette-Benzinol.

Do dnešní etapy nenastoupili další dva závodníci, z nichž jedním byl Michal Schuran. Asi nepřekvapí, že i on závodil předešlý týden na Okolo jižních Čech. ATT Investments tak pokračuje jen ve čtyřech lidech.

Jedním z nich je nejlépe postavený český závodník Jakub Otruba, který měl díky včerejší aktivitě a účasti v úniku na 11. místě stejný čas jako dva soupeři před ním a na 8. místo ztrácel 6 sekund. Bylo-li cílem dostat se do desítky, a to bylo, pak co se dnešní etapy týče, v úvahu připadaly především bonifikace na prémiích, protože v cíli se předpokládal hromadný dojezd. A jelikož Jakub není sprinter, k bonifikacím na prémiích se mohl dostat nejpravděpodobněji z úniku.

O ten se ale v citelném chladu a dešti soupeřilo hodně dlouho. Teprve 50 km od startu poté, co už byly minulostí dvě VP, jejichž vítězi se stali Jevgenij Fedotov (Astana), resp. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), se skutečně úspěšný podařil. Vyprovokoval ho Jaka Primožic (Hrinkow Advarics), k němuž se přidali Erik Fetter (EOLO-Kometa), Riccardo Lucca (Green Project-Bardiani CSF), Sebastian Schönberger (Human Powered Health) a k radosti českých fanoušků i Jakub Otruba (ATT Investments). 

Za normálních okolností by šance na body byly v případě Jakuba hlavně na zbylých vrchařských prémiích. Na nich ale vůbec nebodoval, obě si přisvojil Rakušan Schönberger, zato vyhrál dvě rychlostní. Na té třetí, když se poprvé projelo přes cílovou čáru v Popradu a pětice byla na dohled blížícímu se pelotonu, nebodoval a zanedlouho byl celý únik, z něhož nejdéle odolával Primožic, pohlcen první hlavní skupinou.

Došlo tedy na spurt a Tim Merlier (Soudal-Quick Step) v něm za podpory svých spolujezdců neměl rovnocenného soupeře. S přehledem si poradil s druhým Cees Bolem (Astana) i třetím Colby Simmonsem (Jumbo-Visma), průběžně nejlepším jezdcem do 23 let.

Čas vítěze obdržela necelá padesátka závodníků, další zhruba padesátka se vešla do minuty. Dominik Neuman (Elkov-Kasper) byl klasifikován jako 13., Matúš Štoček 20., Jiří Petruš 36. a Jakub Otruba 44. (všichni ATT Investments). Ti patřili do skupiny, která získala čas vítěze. Ostatní čeští závodníci připsali menší či větší ztráty.

ATT Investments coby nejlépe postavený český tým tak na průběžném 8. místě ztrácí na vedoucí Soudal-Quick Step těsně přes 6 minut, podobně jako třeba EOLO-Kometa a Kern Pharma.

Na pódiu se tak při vyhlašovacím ceremoniálu objevili i dva jezdci ATT Investments. Společně s vítězem etapy Timem Merlierem, Rémi Cavagnou, který má v držení i nadále žlutý a zelený dres, Milanem Vaderem v puntíkatém a Colby Simmonsem v bílém také Matúš Štoček v modro-červeno-bílém pro nejlepšího slovenského závodníka. A dostal se tam i Jakub Otruba, který byl vyhlášen nejbojovnějším jezdcem etapy a získal právo vézt červené číslo.

Dnes bylo jednoznačným cílem dostat se do úniku. Zpočátku se jelo po širších silnicích, trošku jsem čekal, až najedeme na užší a všichni se přeci jen trošku unaví. Pak jsem opakovaně nastupoval, takže jsem šel štěstí naproti a podařilo se. Kluci mi na rychlostních prémiích nedělali moc problémy, na té poslední jsem byl jednak už docela unavený a také jsem raději pošetřil, protože foukalo dost z boku a pro mě bylo důležité neztratit nic v cíli,“ řekl Jakub Otruba po etapě.

Jsem v první desítce a to jsme chtěli. Na první šestku už je odstup docela značný, takže v dalších etapách chci především hájit top deset,“ dodal lídr sestavy ATT Investments nejen v tomto závodě, ale celé sezóny.