Alpecin - Fenix nemusel na první triumf na závodech Grand Tours čekat dlouho. Belgická sestava na Giro d’Italia debutuje a hned v první etapě s hromadným startem si připisuje vítězství. Tim Merlier ovládl sprinterský dojezd a porazil Giacoma Nizzola (Qhubeka Assos) a Eliu Vivianiho (Cofidis). A je také novým lídrem bodovací soutěže. Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) udržel růžový trikot. 

V průběhu 179 kilometrů dlouhé etapy ze Stupinigi do Novary se nestalo skoro nic. Do úniku se vydali jen tři Italové: Filippo Tagliani (Androni Giocattoli - Sidermec), Umberto Marengo (Bardiani CSF - Faizané) a Vincenzo Albanese (EOLO - Kometa). Na jediné vrchařské prémii 84 kilometry před cílem byl první Albanese, v těsném spurtu porazil Taglianiho a získal díky tomu zelený trikot nejlepšího vrchaře. Následně měl defekt, počkal na peloton a nechal v úniku Marenga a Taglianiho samotné. 

Ti byli dostiženi 27 kilometrů do cíle a vše se začalo připravovat na hromadný dojezd. Mezitím vyhrál Filippo Ganna rychlostní prémii a o 3 sekundy si v celkové klasifikaci polepšil. Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step) získal 2 sekundy a Gianni Moscon (Ineos Grenadiers) 1 sekundu. 15 kilometrů před cílem najel na čelo pelotonu tým BORA - hansgrohe pracující pro Petra Sagana. V technickém závěru byli v popředí především týmy lídrů na celkové pořadí. Nikdo nechtěl ztratit čas po nějaké chybě ve velmi snadné etapě. Sprinterské vlaky musely počkat. 

Cílové rovina nebyla ani zdaleka rovná, až 100 metrů před cílem závodníci poprvé spatřili cílovou pásku. Vedení se ujal tým Jumbo - Visma. Edoardo Affini za sebou vezl Davida Dekkera a Dylan Groenewegena, ostatní museli reagovat. V mírné pravotočivé zatáčce rozjel sprint Juan Sebastian Molano (UAE Emirates), ale neměl za sebou svého lídra Fernanda Gaviriu (UAE Emirates). Molano proto přestal šlapat, zdržel Eliu Vivianiho (Cofidis), který jel hned za ním a umožnil raketový nástup Timu Merlierovi. Molano měl smolný den, když se kolem něj u pravé bariéry pokusil projet Gaviria, strčil svého krajana a týmového kolegu na bariéru, který jen se štěstím nespadl. 

Merlierův sprint byl takřka perfektní, Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos) mu nestačil a už podesáté v kariéře dojel druhý v etapě Gira. Třetí skončil Viviani, čtvrtý Groenewegen a pátý Peter Sagan. Do souboje o vítězství se vůbec nedostal Caleb Ewan (Lotto Soudal). Australan dojel až desátý. Jan Hirt (Intermarché - Wanty Gobert) dojel v čase vítěze na 129. místě. 

Merlier své vítězství věnoval památce Woutera Weylandta, který přesně před deseti lety na Giru zemřel: "Jsem moc šťastný a hrdý. Věděl jsem, že před cílem je nebezpečný kruhový objezd, ale všechno šlo dobře. Měl jsem dobrou pozici, začal jsem brzo, asi 250 metrů od cíle, ale stačilo mi to. Je to pro mě opravdu velké vítězství. Jsem moc spokojený. Strávil jsem se svou přítelkyní soustředění ve vysoké nadmořské výšce a připravoval jsem se tam. Vyplatilo se to. Chci poděkovat všem, kteří mi věřili. Toto vítězství je pro vás." 

Celkové pořadí se moc nezměnilo. Ganna nyní vede s náskokem 13 sekund před Affinim. Remco Evenepoel se posunul o tři přičky výš díky bonifikaci a je čtvrtý s odstupem 20 sekund. Tim Merlier vede bodovací soutěž, nejlepším vrchařem je Albanese, nejlepším mladým závodníkem Filippo Ganna a týmem Jumbo - Visma.