Italové se letos rozhodli vyhnout dlouhým dojezdům na kopci. Zatímco na Paříž - Nice pojede na Col de Turini, v závodě dvou moří uvidíme především zvlněné etapy a rozhodovat by mohly časovky, týmová i individuální. Profily etap najdete v článku Tirreno - Adriatico příští rok pro klasikáře

Začíná se a končí časovkami. Úvodní je týmová a měří 21,5 kilometru. Rozestupy budou důležité, protože určí způsob závodění v dalších dnech. Na UAE Tour byla také časovka družstev už v první etapě, vyhrál tým Jumbo - Visma a Primož Roglič udržel dres až do konce závodu. Stejný plán má určitě i před Tirrenem.

Zvlněných a těžkých etap nebude málo. Druhá etapa končí ve městě Pomarance, kde naposledy vyhrál Zdeněk Štybar, z čehož je jasné, že to není dojezd pro vrchaře, ale pro klasikáře. Klasikářská je i čtvrtá etapa do Fossombrone, v samotném závěru cyklisté dvakrát překonají strmé stoupání Muro dei Cappuccini. Tato etapa by měla vyhovovat Julianu Alaphilippovi, který miluje prudké výjezdy. A vyhovovat by mu měla i následující pátá etapa do Recanati. V závěru se třikrát objede 22 kilometry dlouhý okruh s dvěma stoupáními.

Vše zakončí individuální časovka na 10 kilometrů. Tato už velmi tradiční etapa je dokonale rovinatá a pokud budou rozdíly mezi soupeři malé, může rozhodnout, ale většinou se velké rozestupy nevytvoří.


Favorité
Specialisté na celkové pořadí dlouhých etapových závodů si Tirreno - Adriatico oblíbili, ale letos nedostanou příležitost ryzí vrchaři, kteří dali většinou přednost Paříž - Nice. Ve Francii tak startují Nairo Quintana, Miguel Angel Lopez, Egan Bernal, Romain Bardet a další, zatímco v Itálii uvidíme o něco všestrannější závodníky.

Favority jsou závodníci ve formě. A vzhledem k výkonu na UAE Tour řadíme nejvýše Primože Rogliče. Slovinský cyklista měl loni smůlu, kvůli pádu přišel o šanci na celkový úspěch, ale vyhrál jednu klasikářskou etapu. Má velice silný tým, Jumbo - Visma bude patřit k favoritům časovky (jedou specialisté Tony Martin, Jos van Emden a Laurens De Plus) a on sám je také špičkovým časovkářem. Pokud získá v časovkách nějaký náskok, mohl by ho udržet i v klasikářských etapách. Sice není tak výbušný jako Julian Alaphilippe, ale prudké kopce mu nedělají žádné problémy, právě naopak, patří v nich k nejlepším na světě.

Podceňovat nesmíme ani Juliana Alaphilippa, na Strade Bianche dokázal, že je v dobré formě, s velkou pravděpodobností jednu nebo dvě etapy vyhraje, čímž získá spoustu bonusových sekund (10, 6 a 4 v cíli) a Deceuninck - Quick-Step bývá v týmových časovkách silný. A neměl by moc ztratit ani v krátké individuální časovce. Pokud vůbec něco ztratí.

Jakob Fuglsang byl asi nejsilnějším mužem Strade Bianche, ale měl smůlu, že se ho udržel odhodlaný Alaphilippe. S kýmkoliv jiným by si možná při opakovaných útocích poradil. Fuglsang bude lídrem extrémně silné Astany, ale potřeboval by o něco těžší etapy v kopcích. Jeho výkony v časovkách jsou nevyrovnané, ale když se mu povedou, na pódium by to mohlo stačit.

Za Rogličem, Alaphilippem a Fuglsangem je celá řada cyklistů, u nichž není jejich forma úplně jasná. Tom Dumoulin letos zatím nezářil, Adam Yates byl o něco úspěšnější, ale jak zvládne časovky? A nejistá je i kondice Gerainta Thomase. Thibaut Pinot nejspíš ztratí příliš mnoho času v časovkách, ale třeba Tim Wellens by mohl překvapit solidním výkonem a výsledkem. V časovkách se zlepšil, ale co jeho tým Lotto Soudal?

Některé týmy mají i druhého lídra v sestavě, například Sky by mohlo jet i na Wouta Poelse a Astana na Alexeja Lucenka. Na kratší etapáky se chce zaměřit Rohan Dennis a Tirreno - Adriatico je velkou příležitostí. V individuální časovce bude patřit k největším favoritům. Bude lídrem on, nebo Vincenzo Nibali?

Čeští závodníci jedou dva. Roman Kreuziger bde nejspíš lídrem týmu Dimension Data, ale k favoritům nepatří. Zdeněk Štybar pojede na etapová vítězství, mohl by si zopakovat triumf v Pomarance, bude pomáhat Alaphilippovi, rozjíždět spurty a připravovat se na další klasiky.

Závod je atraktivní i pro sprintery, kteří se chystají na Milán - Sanremo. Na startu budou Elia Viviani, Fernando Gaviria, Nacer Bouhanni, Giacomo Nizzolo a konečně i Peter Sagan. Slovenský mistr zatím vynechal všechny klasiky, aby byl připraven na monumenty a podle výkonů na Tirrenu poznáme, zda bude patřit k favoritům Sanrema a dalších klasik. Kvůli problémům se zažíváním posledních pár dnů moc netrénoval, ale měl by být už v pořádku. 

Favorité Tirreno - Adriatico:
∗∗∗∗∗ Primož Roglič
∗∗∗∗ Jakob Fuglsang, Julian Alaphilippe
∗∗∗ Tom Dumoulin, Adam Yates
∗∗ Thibaut Pinot, Geraint Thomas, Wout Poels 
∗ Rohan Dennis, Tim Wellens, Tiesj Benoot, Vincenzo Nibali

Foto Sirotti