První díl najdete ZDE.

EF Education First Pro Cycling Team

Vizuálně nejvýraznější tým na scéně je podporován spoolečností EF Education First, původně švédská firma je celosvětovým hráče ve svém oboru. Ve své podstatě se jedná o jazykovou školu, která dokázala svoji působnost a obor rozehrát po celém světě. Působí ve 114 zemích světa.

"Na počátku šedesátých let mladý švédský muž jménem Bertil Hult vycestoval poprvé do Anglie. Jako pro dyslektika pro něj byla škola vždy výzvou. Proto ho překvapilo, jak snadno během pobytu v Anglii dosáhl v jazyce pokroku."

"Bertil byl přesvědčený, že tradiční výuka ve třídě nebyla vždy nejúčinnějším způsobem výuky. V roce 1965 se proto rozhodl založit malou firmu s názvem Europeiska Ferieskolan (Prázdninová škola v Evropě, ve zkratce EF), která kombinovala jazykové vzdělávání s cestováním do zahraničí. Program nazval Språkresor (neboli jazykové pobyty), které jako jedny z prvních poskytovaly praktickou výuku mimo třídu.", tolik citace ze stránek společnosti, o které není zrovna nejvíc informací mezi cyklistickou veřejností.

Společnost je i spoluvlastníkem týmu, převzala licenci od Jonathana Vaughterse. Celek působí od roku 2007 a začínal v profesionální cyklistice jako Slipstream.

Mimochodem, letošní dresy týmu se nejvíce líbí čtenářům RoadCyclingu, dalo jim v anketě hlas 41 % hlasujících.



Groupama - FDJ

Dlouhodobě nejlepší francouzský tým změnil jméno vloni a rozšířil název na dva sponzory. La Française des Jeux, později jen FDJ, je v cyklistice od roku 1997. Groupama je další z francouzských pojišťoven a FDJ je národní loterie. Tedy opět sponzoři zaměření jen na Francii a to se podobně jako u konkurenčního AG2R La Mondiale odráží i na skladbě týmu, tvořenou většinou jezdci francouzské národnosti.



Lotto Soudal

Lotto je sponzorem cyklistického týmu už od roku 1985 a Soudal se přidal v roce 2015. Belgickému Lottu, národní loterii, jde pochopitelně jen o domácí trh. Na rozdíl od něho Soudal, firma produkující stavební chemie, se jistě chce zviditelnit po celém světě. Výrobky Soudal jsou prodávány i u nás. Tak jako je Groupama - FDJ francouzskými sponzory podporovaný tým s převahou francouzských jezdců, zde se jedná o belgické sponzory podporující "národní" belgický tým.



Mitchelton-Scott

Australský celek je dalším se dvěma titulárními sponzory, ale bohužel Mitchelton žádný velký hráč v bussinesu není. Za týmem stojí Gerry Ryan, velký fanoušek sportu a zejména cyklistiky, podporující od vzniku (2012) první australský tým World Tour. Na začátku měl tým silného sponzora ve společnosti Orica (především těžařská společnost, výrobce chemie), ale nyní už druhým rokem táhne Gerry Ryan tým ze svých peněz. Mitchelton je vinařství.

Scott je tradičním výrobcem kol a dalších sportovních doplňků a jako všichni výrobci kol v profi cyklistice je globální společností, nebo přinejmenším producentem kol působícím v mnoha zemích. Ale v současnosti je to jeden z pouhých dvou výrobců kol, kteří jsou v názvu World Tour týmu. 



Movistar Team

Jeden z nejstarších profesionálních celků nese název podle jediného titulárního sponzora už devátým rokem. Movistar je mobilním operátorem, půdobícím především doma ve Španělsku, ale také ve střední a jižní Americe. Vlastníkem značky Movistar nadnárodní gigant Telefonica. Tým pod vedením Eusebia Unzuého je asi nejdéle fungujícím v profesionální cyklistice, jeho začátky sahají do roku 1980, kdy vznikl pod názvem Reynolds - Benotto.


Team Dimension Data

Jihoafrický tým dnes nese název jediného sponzora, domácí společnosti Dimension Data. Jedná se o jednu z poměrně mladých společností, především softwareová firma působící ve 47 zemích s obratem téměř 8 miliard dolarů. Určitě se jedná o globálního hráče - globálního sponzora se zájmem o zviditelnění po celém světě.

Foto Sirotti a propagační materiály sponzorů