Team Jumbo-Visma

I tento nizozemský tým má dlouhou historii a navazuje na slavnou éru Rabobanku, ale jeho kořeny sahají až do roku 1990, kdy vznikl celek Buckler - Colnago - Decca. Tým je vedle toho cyklistického současně i rychlobruslařským a to je pro Nizozemce typické.

Jumbo je síť prodejen a expanduje z Holandska i do Belgie a proto byl tak velký zájem o cyklokrosovou hvězdu Wouta van Aerta. Sponzor postoupil na první místo v názvu týmu, když vystřídal nizozemské Lotto. Na druhé místo přišla společnost Visma, to je norská softwarová společnost. Visma je globální partner, podporuje také dálkové běhy na lyžích, Jumbo má spíše jen lokální zajem, ale na druhé straně cílí na Nizozemsko a Belgii, které jsou pochopitelně cyklisticky silné. 


Team Katusha - Alpecin

První celek Olega Tinkova, který koupil po třech letech oligarcha a miliardář Igor Makarov. Katusha ve své podstatě není nic, jen název převzatý z ruské písně. A "Káťa" dala nejdřív jméno za druhé světové války ruským raketometům. O financování se starají firmy pod vlivem Makarova, především Itera. Je to tak trochu hračka bohatého Rusa a trochu politické rozhodnutí k angažovanosti Ruska i v cyklistice.

Alpecin je kofeinový šampón s dlouhou tradicí na trhu. Jeden z mnoha prostředků proti plešatosti. Alpecin se prodává v mnoha zemích světa, jde tedy o reklamu globální. O Katushe to jde říci jen stěží, není, mimo samotného cyklistického týmu, co prosazovat.


Team Sky

Letos sponzor končí a Britové hledají nového sponzora. Je to pochopitelně pro nejbohatší tým hodně těžké a naposledy se jednalo na vládní úrovni v Kolumbii. Sky je televizní a mobilní operátor, poskytovatel mobilního internetu, působící především v Británii, ale i Itálii a dalších evropských zemích. 


Team Sunweb

I zde jde o samostatného titulárního sponzora, prodejce dovolených. Celek má německou licenci, ale jde víceméně o nizozemský tým. Ve vedení jsou Nizozemci a také sponzor je nizozemský. Navazuje na týmy Skil, Argos a Giant.


Trek - Segafredo

Poslední mohykán z řad výrobců kol, který si udržel první jméno v názvu profesionálního celku. Trek je obrovskou společností, která se na vrchol cyklistického průmyslu dostala v době kralování Lance Armstronga na Tour de France. 

Segafredo je tradiční italský producent kávy. Oba titulární sponzoři mají velmi vyrovnaný vliv na tým. Segafredo má zájem o italské závodníky a dost možná už příští rok získá do kádru Vincenza Nibaliho. V současnosti ve WorldTour chybí italský tým, ale tento celek má k Itálii velmi blízko, kromě sponzora závodníků je to také manažer Luca Guercilena. 


UAE-Team Emirates

Podobně jako Astana, také tým UAE Emirates má rozpočet pokrytý z politického rozhodnutí. Hlavnim sponzorem jsou samotné Spojené arabské emiráty, jde tedy o propagaci země. 

Emirates je jednou z největších leteckých společností, která dlouhodobě podporuje především fotbal (Real Madrid, AC Milán, PSG, Arsenal Londýn, atd.), ale vstoupil i do cyklistiky. Kromě toho tým sponzorují i další velké společnosti, developer Emaar, významné místní banky a další. UAE Emirates má potenciál stát se nejbohatším týmem světa. 

Foto Sirotti a propagační materiály měst a firem