V lednu letošního roku se Tom Dumoulin rozhodl přesrušit závodní kariéru kvůli celkovému psychickému vyčerpání. Vítěz Giro d´Italia 2017 byl jendím z hlavních lídrů sestavy Jumbo - Visma, ale závodění ho už nebavilo a proto si vzal na několik měsíců pauzu. Mezitím však stále trénoval a byl fandit u trati klasiky Amstel Gold Race. Nyní se podle informací Wielerflits rozhodl vrátit k závodům a profesionálním cyklistou chce být ještě několik let. 

Dumoulin pojede etapový závod Kolem Švýcarska, který začíná 6. června. Nominace týmu Jumbo - Visma pro Tour de France je už uzavřená a Dumoulin se do ní s největší pravděpodobností nedostane. Nizozemský tým poskládal sestavu kolem lídra Primože Rogliče, kterému mají pomáhat Steven Kruijswijk, Wout van Aert, Tony Martin, Sepp Kuss, Jonas Vingegaard, Mike Teunissen a Robert Gesink. 

Dumoulin se postaví na start časovky i silničního závodu s hromadným startem na domácím šampionátu. Zde by semělo ukázat, zda bude konkurenceschopný v dalších velkých závodech. Největším cílem jsou Olympijské hry. Nizozemsko má dvě místa v časovce a pět v silničním závodě. Dumoulin má dobrou šanci být jedním z nominovaných. Pokud by se dostal do dobré kondice, byl by favoritem v obou závodech.     

Třicetiletý cyklista patří do oficiálního širšího výběru Nizozemska pro Olympijské hry v Tokiu. Byl také zařazen na seznam přednostně očkovaných proti onemocnění covid-19. Trenér národního týmu Koos Moerenhout s Dumoulinem počítá, záleží však na jeho výkonech v závodech před začátkem Olympijských her. V roce 2016 získal na Olympijských hrách v Rio de Janeiro stříbrnou medaili v časovce. Fabian Cancellara tehdy porazil favorizovaného Dumoulina o 47 sekund. Silniční závod s hromadným startem, který časovce předcházel, nedokončil.