ABLOC je značka holandského piva a tým propaguje především jeho nealkoholickou verzi.

Pro letošní rok tvoří tým 18 cyklistů z pěti národností. Naprostou většinu tvoří Nizozemci, ale je tu kromě Tomáše Kopeckého i po jednom Finovi, Britovi a Lotyši.

Jde o tým, který se zaměřuje na mladé závodníky, pouze tři ze současného kádru překročili hranici 23 let. Nejzkušenějším byl do letošního 25. února 28letý Ivar Slik, kterého už v roce 2013 zkoušeli v týmu, jenž dnes nese název Jumbo-Visma, aby se posléze v Pro týmu Roompot dvakrát postavil na start slavných Tour des Flandres. Ten se totiž rozhodl přesedlat na gravel bike a za tím účelem přestoupil do týmu Wilier Triestina.

V roce 2021 tým ABLOC CT startoval na Sazka Tour, ale výsledkově na sebe nijak neupozornil. Letošní sezónu zahájili v únoru sérií závodů v Turecku. V nejlépe obsazeném etapovém závodě Tour of Antalya (2.1) obsadili cyklisté tohoto nizozemského týmu v etapách nejlépe 4. a 6. místo.

Tomáš Kopecký v Turecku nastoupil do závodu GP Justiniano Race (1.2), v němž jeho kolega Bloem obsadil 3. místo. Sám Tomáš byl klasifikován na 53. místě v čase vítěze.

O uplynulém víkendu závodili jezdci ABLOC CT ve své domovině na Visit Friesland Elfsteden Race (1.2), kde startoval i Elkov-Kasper, a pochlubit se mohou 6. místem Jorena Bloema.

Na svých webových stránkách uvádějí, že mají v letošním roce v plánu závody, kde by se měli potkat s českými cyklisty z kontinentálních týmů, jako je mj. Oberösterreichrundfahrt, Fléche du Sud, Sibiu Tour, Dookola Mazowsza, Sazka Tour či Okolo jižních Čech. Je tedy možné, že Tomáše Kopeckého uvidíme závodit na obou nejvýznamnějších českých etapových závodech.

Tomášovi bude v dubnu 22 let. V loňském roce odjezdil v silničních závodech UCI 18 dnů a mistrovský titul je jedním z jeho dvou výraznějších výsledků. Tím druhým je 5. místo v prologu Tour de l´Avenir.

Připomeňme si, že Tomášův mladší bratr Matyáš získal od letoška dvouletý kontrakt v Pro týmu Novo Nordisk.