PWZ Zuidenveld Tour je jediný závod kategorie 1.2 v Nizozemsku, který není součástí Holland Cupu. Přesto má závod každoročně atraktivní průběh a kvalitně obsazenou startovní listinu. V minulosti tady stanuli na stupních vítězů Taco Van der Hoorn (aktuálně Intermarché), Phil Bauhaus (Bahrain) či Dylan Groenewegen (BikeExchange). Nás může těšit, že loni tu dojel Richard Habermann ze Sparty Praha na 3. místě.

Letos pořadatelé závod, který se jezdí od roku 2013, zkrátili z 200 na 180 km. Jelo se z Dalenu do Nového Amsterdamu, jako obvykle téměř výhradně po rovině a přes několik dlážděných úseků.

Informace o průběhu jsme tentokrát čerpali od Zdeňka Rubáše, manažera Sparty Praha. 

Do 40. km včetně dvou dlážděných úseků jelo hlavní pole pohromadě. Na třetím se však peloton rozdělil na dvě části. Při nájezdu na tento úsek spadl Richard Habermann a vrátit se zpět v závodě takového charakteru je skoro nemožné.

Zhruba na 110. km se dvě první skupiny spojily do početného pelotonu 60-70 lidí. Přibližně 30 km před cílem na cílových okruzích odjela 10členná skupina, a jelikož její složení vyhovovalo mnoha týmům, tak přestože časový rozdíl nebyl velký, nepodařilo se ji sjet. Za ní pak se ztrátou 22 sekund dorazilo početné hlavní pole, v němž byl ze Sparty Jan Ryba, o 15 sekund později dorazil Ronald Ligtenberg.

Řada cyklistů se cíle nedočkala i proto, že na okruzích při odstupu 5 minut rozhodčí cyklisty ze závodu odvolávali. Byl to jeden z důvodů, proč pět kluků Sparty má ve výsledcích uvedeno DNF.