Opravdu rovinatých etap nebude letos moc. Hromadným dojezdem můžou skončit 2., 3., 5., 10., 11., a 18. etapa, dohromady tedy šest etap, ale nechme se překvapit, zda i nějaká další bude snazší, než vypadá v mapě a profilu. 


Elia Viviani (Deceuninck - Quick-Step)

Italský šampión nemůže na Giru chybět, ačkoliv si už může z třítýdenních závodů vybírat. Viviani byl loni nejlepším sprinterem, vyhrál čtyři etapy a maglia ciclamino pro vítěze bodovací soutěže. Bude hlavním esem supersilného Deceunincku s velkou týmovou podporou. V týmu sice je i Bob Jungels, který bude usilovat o dobré umístění v celkovém pořadí, ale i on bude pomáhat v rovinatých etapách rozjíždět spurty. Formu neměl v posledních týdnech příliš dobrou, ale i tak je velkým favoritem. Pojede opět i o bodovací soutěž? Pro Tour de France by bylo lepší, kdyby odstoupil dřív, ale Giro končí ve Veroně, odkud pochází. Bude o to chtít přijít?         

Starty na Giru: 5

Letošní vítězství: 4

Profi vítězství: 71

GT vítězství: 8 (5 Giro)

Podpora týmu: *****


Fernando Gaviria (UAE Emirates)

Kolumbijský sprinter Fernando Gaviria udělal svým odchodem z Quick-Stepu prostor nejen Vivianimu, ale i sobě. I on se kromě Gira chystá i na Tour a možná až do cíle ve Veroně nedojede. Gaviria v novém angažmá moc nezáří, vyhrál třikrát, ale dvakrát to bylo v Argentině a jednou ve Spojených arabských emirátech a závody v Evropě jsou jiné. UAE Emirates přišel o Fabia Arua, proto bude Gaviria hlavním lídrem týmu. Simone Consonni a Juan Sebastián Molano jsou vynikající rozjížděči, ale záležet bude hlavně na Gaviriovi a jeho odvaze a formě. 

Starty na Giru: 1

Letošní vítězství: 3

Profi vítězství: 37

GT vítězství: 6 (4 Giro)

Podpora týmu: ****


Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe)

Kvůli Pascalu Ackermanovi na Giru neuvidíme vítěze třech etap Sama Bennetta. Irský rychlík je stále lepší sprinter, ale Ackermann je německým mistrem a Bora chce vidět vítězit Němce na velkých závodech. Ackermann je talentovaný závodník a letos už třikrát zvítězil, jenže Giro je jeho Grand Tour debutem. Jak se popasuje s velkou konkurencí a zvyšující se únavou?   

Starty na Giru: 0

Letošní vítězství: 3

Profi vítězství: 12

GT vítězství: 0

Podpora týmu: ***


Arnaud Démare (Groupama - FDJ)

Trochu překvapivý start francouzského sprintera je způsoben neúčastí Thibauta Pinota, Groupama jednoduše potřebovala jiného lídra. Francouzský tým se zaměří na jednotlivé etapy a Démare je jejich hlavním esem. Ale neměl by chybět ani na Tour de France a Giro nejspíš nedokončí. Letos ještě nevyhrál a trochu se pere s formou, na Giru to nebude mít snadné. Vyhovovat by mu mohly dlouhé etapy.    

Starty na Giru: 2

Letošní vítězství: 0

Profi vítězství: 56

GT vítězství: 2

Podpora týmu: ***


Caleb Ewan (Lotto Soudal)

Belgické Lotto bude útočit na etapy hned na několik frontách. Útočit budou Thomas De Gendt, Jelle Vanendert, na časovky je připraven Victor Campenaerts a na hromadné dojezdy Caleb Ewan. Malému Australanovi by měly vyhovovat některé sprinterské etapy, které nejsou tak docela rovinaté. Bude mít podporu výborného Rogera Klugeho.   

Starty na Giru: 2

Letošní vítězství: 2

Profi vítězství: 32

GT vítězství: 2 (1 Giro)

Podpora týmu: ***


Giacomo Nizzolo (Dimension Data)

Je to docela zajímavé, ale Giacomo Nizzolo stále čeká na první vítězství na Giru. Bývalý italský mistr a vítěz bodovací soutěže většinou není dostatečně rychlý, ale v tlačenici před páskou se vyzná a často dojíždí vepředu. Etapové vítězství by bylo pro Dimension Data darem z nebes. Nic jim letos nevychází.     

Starty na Giru: 6

Letošní vítězství: 1

Profi vítězství: 19

GT vítězství: 0

Podpora týmu: **


Davide Cimolai (Israel Cycling Academy)

Další italský sprinter Davide Cimolai sestoupil na profikontinentální úroveň, aby měl více příležitostí jezdit na sebe a vyšlo mu to. Vyhrál závod Kolem Kastilie a Leonu a vyhrál zde i dvě etapy. Poprvé se podívá na Giro, v FDJ a Lampre byl několikrát nominován na Tour. Potřebuje těžký profil a například druhá etapa do Fucecchia by mu mohla vyhovovat. Izraelský celek se zaměří zejména na hromadné dojezdy, rychlí jsou také Guillaume Boivin a Kristian Sbaragli.         

Starty na Giru: 0

Letošní vítězství: 3

Profi vítězství: 8

GT vítězství: 0

Podpora týmu: **


Manuel Belletti (Androni - Sidermec)

Jezdci Androni budou určitě v každém dlouhém úniku, ale ani v hromadných dojezdech nejsou bez šance. Manuel Belletti a Francesco Gavazzi jsou velmi rychlí. Belletti už před devíti lety vyhrál etapu, ale to bylo ve spurtu skupiny uprchlíků.  

Starty na Giru: 8

Letošní vítězství: 1

Profi vítězství: 18

GT vítězství: 1 (Giro)

Podpora týmu: **


Sacha Modolo (EF Education First)

Zkušený Ital vyhrál dvě etapy v roce 2015 v dresu Lampre, ale po přestupu do americké sestavy není zrovna častým vítězem. Vyhrál jednou, loni na Ruta de Sol. Vítězství by bylo překvapivé, ale spurtovat umí a EF Education First se letos daří. Jen si bude nejspíš muset poradit sám.  

Starty na Giru: 8

Letošní vítězství: 0

Profi vítězství: 46

GT vítězství: 2 (Giro)

Podpora týmu: *

Foto Sirotti