Startovní listina

Z těch, které jsem vyzdvihl ze startovní listiny, jež byla dostupná v době psaní upoutávky, se nakonec na start nepostavili Carapaz a Geoghegan Hart z Ineosu a Nibali z Astany. Všichni ostatní se vydali na 202 km dlouhou pouť 59. ročníku Trofej Laigueglia. Z těch, kteří aktuálně prokazují velmi dobrou výkonnost a mohli by zasáhnout do boje o vítězství a jenž se objevili ve startovní listině na poslední chvíli, vyzdvihněme např. Samuele Battistellu z Astany nebo Victora Lafaye z Cofidisu.

Ineos přidělil jedničku na jejich číslech Laurensi De Plusovi a do sestavy se dostal i Carlos Rodriguez, který se výrazně zviditelnil konečným 3. místem na Valencianě a 4. v Andalusii. UAE mělo v sestavě Ulissiho, Coviho i Ayusa, ale s jedničkou se na start postavil Davide Formolo, pro nějž šlo o letošní premiéru. A do čela soupisky Drone Hopper – Androni Giocattoli postavili sportovní ředitelé Natnaela Tesfatsiona, vítěze v neděli skončeného Tour du Rwanda.

Kukrle a Vacek

V nominaci týmu Gazprom-RusVelo byli i oba čeští cyklisté, Michael Kukrle a Mathias Vacek. Oba včetně celého týmu se mimořádně snažili při UAE Tour. Michael byl vidět v dlouhém samostatném úniku, Mathias dokonce z úniku, v němž z pěti byli tři cyklisté Gazpromu, etapu vyhrál! Po rozhodnutí vedení UCI byl tým vyřazen z účasti na všech závodech pořádaných UCI. 

Únik dne v podání Conti týmů

Začalo se zostra s cílem dostat se do denního úniku. Zájem byl samozřejmě především v týmech druhé a třetí divize. Je to způsob jak zviditelnit sebe, tým i sponzory. I když s minimální šancí na konečný úspěch. Nakonec se to v průběhu prvního stoupání podařilo pěti lidem, z toho čtyři Italové se rekrutovali z domácích Conti týmů a jeden Belgičan Gelders z belgického Pro týmu Bingoal.

Peloton, na jehož špici pracovali vybraní jezdci Trek-Segafredo a posléze i Bardiani, jejichž jedničkou pro tento závod byl Filippo Zana, uprchlíky držel pod kontrolou a nepovolil jim překročit hranici 4 minut náskoku. Později ke stíhání uprchlíků vyslali své lidi i Ineos a UAE, což přineslo rychlý konec pro borce v úniku.

Finále

60 km před cílem v prvním nejprudším stoupání Colla Micheri (2 km, 8,2%) prvního ze čtyř okruhů atakovalo 22 lidí. UAE jich tu mělo šest! Pět jezdců tu měl Intermarché, po třech Astana a Ineos. Byl tu i David Gaudu. V dalších okruzích se čelní skupina postupně redukovala, takže 40 km před cílem jich bylo už jen 17. Cyklisté UAE si počínali mimořádně aktivně, střídali se v útocích, ať už to byl Covi a po něm Formolo. Ostatní týmy se nenechávaly zahanbit, takže o ataky se pokoušeli Porte (Ineos), Ciccone (Trek-Segafredo) i Rota (Intermarché).

15 km před cílem jela na čele už jen čtyřčlenná skupina ve složení Covi, Ayuso, Rota a Rodriguez. O chvíli později se zvedl z druhé skupiny Polanc a doskočil si dopředu ke svým dvěma týmovým kolegům. Polanc se dnes cítil výborně, takže 12 km před cílem sólově zaútočil i z první skupiny. Následně ho v nástupu vystřídal Rota následovaný Ayusem a k nim se přidal Covi, který 3 km před cílem sám útočil. Rota jel výborně, ale proti přesile jezdců UAE se skvělou výkonností moc šancí neměl.

Nakonec na Lorenza Rotu nezbylo ani místo na stupních vítězů. To si rozdělilo trio jezdců UAE Team Emirates v pořadí Jan Polanc, Juan Ayuso a Alessandro Covi.

Tak tohle se vidí opravdu jen málokdy!